Bicisvet

Vodič kroz 101 #TDF

Ludi biciklistički cirkus zvani "Tour De France" samo što nije počeo. BiciSvet za svoje čitaoce i ove sezone ima spreman vodič za 101. izdanje trke. VIDEO prezentaciju rute pogledajte OVDE

tour-101-hard-stages

Etapa 1: Leeds- Harrogate
>>> LINK
Dugačka etapa pre nego što trka stigne u otmeni spa grad Herogejt, koji je najpozntiji po čaju. Postoji veliki rizik od rasipanja grupe jer će se sprinteri boriti za etapni trijumf i retku priliku da ponesu žutu majicu.

Etapa 2: York- Sheffield
>>>LINK
Etapa preko peninskih planina i jorkširskih brda, sa serijom kratkih i strmih uspona sve do linije cilja. Vrlo je selektivna i mnogi sprinteri će se mučiti da zadrže ritam grupe. Žuta majica bi mogla da promeni vlasnika.

Etapa 3: Cambridge- Londres
>>> VIDEO sa trke
Start u poznatom univerzitetskom gradu i ravna i kratka etapa do Londona za najbolje sprintere današnjice. Vozači će proći pored objekata za Olimpijske igre 2012. pre završetka u širokoj ulici Mol, velikoj aveniji ispred Bakingemske palate.

Etapa 4: Le Touquet-Paris-Plage- Lille Metropole
>>VIDEO SA TRKE
Trka se vraća na francusko tlo, ali zaobilaznim putem kroz Belgiju. Ovo je još jedan dan za sprintere, ali uključuje i kratke strme uspone, koji su iskopirani sa trke Four days of Dunkerque (4 dana Dankerka).

Etapa 5: Ypres- Arenberg Porte du Hainaut
>VIDEO SA TRKE
Popločani start u Ypresu da bi se izvršila komemoracija za Prvi svetski rat ali i da nas podseti da je ova etapa puko sportsko nadmetanje i da je svaka borba na kocki puko zabavljanje. Tur je toliko bitan da su svi prve nedelje mnogo nervozni, ali ova etapa će nervozu odvesti do tačke klučanja zbog zastrašujućih sekcija pod kockom pozajmljenim sa Paris- Rubea na dan. Neke sekcije će biti vožene u suprotnom smeru od onog na prolećnom klasiku dok će neke najteže biti izbegnute. Ovo je skraćeni Rube.

Etapa 6: Arras- Reims
>>> VIDEO sa cele trke
Dan za sprintere sa finišom u glavnom gradu šampanjca. Ali umesto da prolaze pored vinograda, vozači će proći pored ogromnih polja žitarica, ravan teren gde ćemo morati da obratimo pažnju na bočni vetar.

Etapa 7: Epernay- Nancy
>>>VIDEO sa cele trke
Dugačka etapa na kojoj ćemo gledati vremensku prognozu jer može doći do bočnih vetrova. Kraj etape je taj gde će se desiti većina akcije, jer sadrži dva brdska cilja, adrugi od njih je samo 5km od linije cilja i ima prosek nagiba od 8%. Dovoljno da se uzdrmaju sprinteri? Ovo će svakako uneti neizvesnost i učiniti etapu mnogo zanimljivom.

Etapa 8: Tomblaine-  Gerardmer-La Mauselaine
Prvi planinski okršaj na ovogodišnjem Turu, finiš više liči na prolećni klasik u Ardenima. Usponi su vrlo strmi i uski. The Col de la Croix des Moinats je strm uspon, ali uspon Col de Grosse Pierre  uključuje rampe i od 16%. Ovaj profil klackalice se nastavlja sve do finiša sa strmim usponom iznad Gerardmera.

Etapa 9: Gerardmer- Mulhouse
Ova etapa podseća na neki od degustacionih menija u restoranu gde donesu nasleđe kuvarovih specijaliteta. Na ovoj etapi je serija uspona u Vogezima i loše varenje je zagarantovano. Finiš je daleko od poslednjeg uspona, ali to je i svrha jer su organizatori želeli planinsku etapu koja će biti otvorena svima, a ne samo favoritima za pobedu i GC vozačima. Nema velike nadmorske visine, ali mnogo uspona će napraviti mnogo štete. Ova etapa može biti potpuno nekontrolisana, ako nijedan od glavnih timova ne bude želeo da rizikuje.

Etapa 10: Mulhouse- La Planche des Belle Files
La Planche des Belle Files je nazad nakon uspešnog pojavljivanja na Turu 2012. godine. Tada je to bio eksplozivni finiš posle ravne etape, a sada je poslednji uspon etape, čiji profil podseća na nož. Ovo je jedna od odlučujućih etapa posle koje sledi dan odmora.

Etapa 11: Besancon- Oyonnax
Posle etapa u Vogezima trka će posetiti oblast Jure. Profil ima dosta etapa, ali nije težak kao što izgleda, jer su usponi od 4-5% nagiba i može se desiti da bude grupnog sprinta na cilju.

Etapa  12: Bourg-En-Bresse- Saint Etienne
Prvi deo etape je kao degustacija vina maršua, a u drugom delu etape će se trka ubrzati do industrijskog grada Sent-Etijena. Ima par uspona, ali su konstantnog nagiba i verovatno će uslediti još jedan sprinterski finiš.

Etapa 13: Saint-Etienne- Chamrousse
Posle nekoliko zagonetnih polu-planinskih etapa, trebalo je 2 nedelje da dođemo do Alpa i prve velike brdske etape. The Col de Palaquit je kratak ali uspon sa svocifrenim brojem procenta nagiba i vrlo je teško za timove da se na njemu postavi tempo. Posle prolaska pored Grenobla, uslediće uspon do ski centra Chamrousse koji je jedan od najzagonetnijih na ovogodišnjoj trci.

Etapa 14: Grenoble- Risoul
Nemoguće je reći da je ovo odlučujuća etapa Tura, ali je sigurno jedna od najtežih. Prolazi će se pored Bourg d’ Oisansa i uslediće uspon Col du Lauterat i posle njega dugačak spust. Putevi će biti naporni ali ne i zastrašujući. Međutim, Col d’Izoard, jedna od najviših tačaka trke imaće procente od 8-9% nagiba. Uslediće spust u dva dela, prvi izuzetno tehnički zahtevan, i drugi više razuman, pre poslednjeg uspona na Risoul, koji ima stabilan nagib i široke drumove.

Etapa 15: Tallard- Nimes
Dan odmora za vozače za generalni plasman? Da ako bude mirno vreme, međutim regija je pogodna jakim vetrovima kada su topli dani. Ali pošto trka skreće ka zapadu, to znači i strah od jakih vetrova na putu za Nimes, koji će biti startna lokacija za Vueltu.

Etapa 16: Carcassonne- Bagneres de Luchon
Veliki test posle dana odmora i sa 237km ovo će biti maratonska etapa za 3. nedelju grand tur tkre. Postepeno postaje sve teža, pre uspona Port de Bales i njegovih dvocifrenih nagiba koji će testirati nerve, i na kraju dugački spust koji će biti lakši samo u poslednjih par kilometara.

Etapa 17: Saint- Gaudens- Saint Larry
Samo 124km, ovo će biti kratak I brz prolazak kroz Pirineje i završava se na usponu Pla d’Adet. Ovaj uspon ima bogatu biciklističku istorije- etapne pobede Džordža Hinkapija i Lensa Armstronga, ali i legendarni dani kao onaj 1974. kada je Raymond Poulidor bio bolji od Edija Merksa.

Etapa 18: Pau- Hautacam
Poslednja planinska etapa i posledna šansa za brdaše da distanciraju bolje hronometraše. Čisti brdaši nemaju bolji teren nego mitski uspon Turmale da pripreme pozicije za lansiranje poslednjih napada na usponu Hautacam, jedan od najtežih u Pirinejima.

Etapa 19: Mauborguet- Bergerac
Tranziciona etapa ka severu koja prolazi pored teritorija vinograda i to je idealan teren za fotografe da uslikaju bicikliste pored polja suncokreta.

Etapa 20: Bergerac- Perigueux
Jedini hronometar ovogodišnjeg Tura. Ignorišite profil, jer se sve svodi na to ko može da okreće veći prenos sat vremena.

Etapa 21: Evry- Paris-Champs Elysees
Ah, Pariz. Kao i uvek poslednja etapa Tura je bizaran događaj, parada koja mutira u kriterijum. Kao i prošle godine trka će koristiti celu dužinu Jelisejkih polja. Kružeći oko Jardin des Tuileries na jednom kraju i Trijumfalne kapije na drugom kraju za potpun krug. Neće se voziti u suton kao prošle godine.
(BiciSvet.com/inrng.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down