Bicisvet

Giro’17 retrospektiva prve 3 Etape

postl1Pozvao je Maj sve bicikliste na čaj jer vreme je za Điro, a naš format druženja tokom Đira neće biti kao što ste do sada navikli najava svake etape i pogađanje pobednika već ćemo svakog četvrtog dana imati pregled prethodne 3 etape. Što znači tekst svakog ponedeljka na dan odmora i po jedan tekst između. SPORTZONA je i dalje sa nama, a što se tiče nagradne igre videćemo da sredimo to za TDF.
No da počnemo UVOD ZA CEO GIRO

#Olbia E1
Ala im je očitao lekciju Lukas Postlberger i to slučajno! No trebalo je prepoznati pravi trenutak. Možda će neko pomisliti da je tu nešto bilo planirano? Verujte da uopšte nije. Mnogo krivina u završnici prve etape i takav raspored vozača doveo je do toga da Lukas bude prvi baš u toj krivini na 1200m do cilja. Pripremao je sprint za svog lidera-sprintera Sema Beneta i uleteo u tu krivinu najbolje što je umeo, misleći da su svi iza njega i nastavio dalje. Tu se poklopilo da bude i uzbrdica preko mosta pa su sprinteri hvatali dah, a onda se okrenuo na vrhu mostića i video da ima prednost. E baš u tom trenutku je ispao extra mudar i pametan kada nije oklevao i čekao tim (kao što bi verovatno mnogi vozači većih timova uradili jer je ozbiljna hijerarhija u njihovim timovima) već je krenuo na sve ili ništa i dobio sve! Kako je i sam priznao okrenuo se ka grupi i čuo Sema Beneta koji mu je viknuo "Idi, idi". I na kraju na liniji je možda mogao da dođe sa kojom sekundom ispred grupe ali je i tu ispao laFčina pa je kao čovek proslavio pobedu i to onako kako dolikuje sa skoro 300m do cilja. SVAKA MU ČAST – odavno nisam video bolji refleks, mudrost i čitanje trenutka kako je to uradio mladi Austrijanac Lukas Postlberger na prvoj etapi. Verovatno i on neće biti svestan do narednog dana šta je uradio, ali to je ono kada se sportista takmiči refleksno i prepušta telu da samo radi ono što najbolje ume i što je godinama memorisano u mišićima umesto da na kraju nešto mozak razmišlja i kontroliše situaciju kada je ionako već umoran. Bravo

#E2 Torteoli
Najeći utisak je da je režiser zeznuo snimanje cilja. Hteo je da nam pokaže koliko brzo idu u dva kadra u poslednjem kilometru, kao da mi ne znamo, a onda ne videsmo lepo sve. A to sve je ustvari bio mali kontakt između Fernanda Gavirie i Kaleba Evana. „Soft touch“ što bi rekli Englezi, nežan dodir ali na 60km/h pa je mrdnuo Evan a to je značilo drugačiji pokret stopala i hop ispade mu noga iz pedale i ode roze majica. U sprintu mora sve da štima 100% kao što je to bilo Grajpelu i zasluženo osvojio lidersku majicu. Ferari je bio tu blizu ali moraće Italijani malo da sačekaju sa pobedama dok se ne ispucaju ovi germanisti. Lepo je bilo i videti Bahrein Merida tim da se ozbiljno voze na čelu grupe. Pravi pristup a i imaju prošlogodišnjeg pobednika naravno to nije mala stvar. Trebaju još da se uigraju jesu to poznata imena ali sada prvi put zajedno na velikoj trci sa velikim očekivanjima. Nibali je opasna zverka (ajkula) videćemo kako će plivati na Etni. No polako duga je trka.

#E3 Kaljari
Klasična demonstracija sile i znanja vožnje po vetru za belgiski tim Quick Step i to u poslednjih 10km kratke etape, gde su pocepali grupu i praktično sa celom ekipom otišli napred. Grajpel je inicijalno uhvatio priklučak sa ovom grupom, međutim njemu se desilo isto što juče Kejlebu Juanu, ispala mu je noga iz sprinterice, te iako se svojski pomučio da stigne, morao je da preda majicu. Rutinski odrađeno na kraju za Belgijance, mada su malo zatvorili Italijanskog šampiona Đakoma Nicola, ali to nije bilo namerno od strane Argentinca Ričezea. Prva pobeda za mladog Gaviriu na Grand Tour trci, ali zato 60 Grand Tour pobeda za Quick Step (i impresivna 25-a pobeda u 2017 za Belgijski tim) i 23-ća pobeda za Kolumbiju na Giro-u. A još zanimljivije je to što treći dan viđamo presvlačenje roze majice, a najverovatnije će biti još jedno presvlačenje i u utorak kada se selimo sa Giro karavanom na Siciliju i nadaleko poznati vulkan Etnu.

>Retrospektiva 3-6<
>Retrospektiva 6-9<

(BiciSvet.com/Dmitrije Partonjić/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down