Bicisvet

Alexander Kristoff vs Peter Sagan

kristoff-saganBio je drugoplasirani na mnogim etapama i fanovi Petera Sagana su se zapitali da li je Slovak u problemu. Naravno da ne, Sagan je vozio samo dve trke ove godine i Katar i Oman nisu veliki ciljevi u njegovoj sezoni.

Sa druge strane tu je Aleksander Kristof, fantastični Norvežanin koji je krenuo furiozno u ovu sezonu i ređa pobedu za pobedom. Trke u Persijskom zalivu služe samo kao pripreme i sve je podređeno pripremi za sezonu prolećnih klasika ali neće svi ići lako za Petera Sagana jer Kristof postaje njegov veliki protivnik. Ovaj dvojac je sprintao na etapama u Kataru i njihovi putevi će se ukrstiti mnogo puta od sada pa do Pariz-Rubea.

Jeste, tačno je, Kristof je dobio Sagana dosta puta, ali Saganov učinak u Kataru je bio impresivan, bio je u top 5 vozača na svakoj etapi osim na hronometru. Saganova uspešnost u grupnim sprintevima nije velika, ali je konstantno u vrhu. Možda na ravnim etapama ne može da bude brz kao Kevendiš ili Kitel, ali ubacite par brda do cilja i Sagan je odmah bolji izbor. Prošle godine smo videli Sagana van forme u posle Tura. Posle treće osvojene zelene majice na Turu nije pobedio ni jednu jedinu trku, a u najvećoj meri to se desilo zbog njegovih pregovora oko ugovora sa Olegom Tinkofim. Posle postignutog dogovora kao da je postao nezainteresovan i pojavio se na Vuelti sa viškom kilograma. Čak i kada je davao sve od sebe, njegov Kenondejl tim nije bio dovoljno jak i bivao je izolovan na klasicima. Kenondejl tim nije nibio dovoljno dobro organizovan, nikako nije mogao da se meri sa ekipama poput, recimo, BMC-om ili Etix-Quick Stepom.

Tim:
Da li je Tinkof-Saxo jači tim od Kaćuše. Trenutno jeste, ali je daleko od najjačeg tima. Imaju Matea Tosata i Danielea Benatija koji zajedno imaju 74 godine. Uz njih dvojicu, tu su i Mihael Morkov, Mati Brešel, Maciej Bodnar i Pavel Brut i svi su oni spremni da stanu iza Sagana na klasicima.

Sa druge strane Krisotf ima sjajnog Italijana Luku Paolinija, očigledno je da će se i Kristof i Sagan najviše oslanjati na Italijane. Kristof će imati i veliku podršku ruskih vozača Vjačeslava Kuznjetsova i Sergeja Černetskog, tako da će njemu kao lideru biti pružena velika podrška u pohodu na neku od najvećih jednodnevnih trka.

Taktika- Peter Sagan:
Sagan ima jedinstvenu sposobnost da sprinta posle brdovite etape. Ovih dana dovoljno je da pogledate profil neke ravne etape sa par manjih uspona i istog trenutka pomislićete Sagan. Međutim, ova njegova sposobnost je samo kompenzacija. On ne može da prati najbolje brdaše uzbrdo, ili da parira onim najbržima na potpuno ravnom terenu. Pored nespornih fizičkih kvaliteta koje poseduje, sumnjim je Saganon psihički pristup trci i sposobnost da proračuna svoje šanse u poslednjim kilometrima. Setimo se samo prošlogodišnjeg Tura kada je na sedmoj etapi do Nansija krenuo prerano u napad, imao snage da sprinta u završnici, ali ga je za malo odsprintao Mateo Trentin, falilo mu je taman toliko snage koliko je potrošio u nepotrebnom napadu. Saganu bi poslužilo par sati igranja pokera ili šaha i malo više vremena u vazdušnom tunelu.

Nesumnjivo je da Sagan može da pobeđuje tokom cele godine, ali veliki cilj su klasici. Kada dođe jul moraće da deli tim sa Kontadorom i verovatno će biti telohranitelj Kontadora na etapi sa kockom. Sagan može da pokuša da odbrani zelenu majicu, ali je ove godine promenjen sistem bodovanja tako da više odgovara pravim sprinterima. Naravno, pretpostavljajmo da Ris i Tinkof nisu previše zainteresovani za zelenu majicu

Sa druge Stane Aleksander Kristof je u sjajnoj poziciji. Njegov govor tela odaje samopuzdanje. Ako je u Kataru cilj bio vežbanje, Kaćuša je to sjajno odradila, na svim vetrovitim etapama su postavili svog lidera na pravu poziciju, što je on krunisao pobedama. Sa formom u kojoj se nalazi, pobednik Milano- San Rema lako može daponovi uspeh na Via Romi, ali i da zablista na Flandrijskim klasicima.

Taktika- Aleksander Kristof:
Da li je on sprinter? Rezultati kažu da, ali ako pobedi na Trci kroz Flandriju rećićemo nešto drugo. Sigurno je da je dovoljno snažan da pobedi bilo koga u sprintu, ali što je teža trka, to je bolje po njega. Poznati časopis L’Equip je u jednom izveštaju o njemu rekao da cele godine živi u Norveškoj, ne u nekom luksuznom stanu u Monako, i odatle potiče njegova izdržljivost po lošem vremenu. Mnogi vozači, njegovi suparnici tvrde da je njegov najveći kvalitet njegova sposobnost da uvek prati pravi točak. On je to pokazao u Kataru, a tada je rekao da on nije sprintao sa velikim ambicijama, već je prosto bio svežiji od ostalih. To smo videli i prošle godine na Turu kada ga je Kitel pobedio u uvodnim etapama, ali posle Alpa Kristof je bio mnogo jači i osvojio 2 etape.

Za razliku od Sagana kojem su najveći ciljevi pobede na klasicima, Kristof može da puca na pobede cele godine. Ići će zajedno sa Rodrigezom na Tur, ali za razliku od Kontadora, Rodrigez ima mnogo manje pomoćnika i ne vrti se ceo tim oko njega.

Tinkof vs Kaćuša:
Osim na drumu, postoji i širi pogled na ovaj rivalitet. Oba tima imaju ruskog sponzora, jedan je željan publiciteta, drugi je diskretni oligarh. Oni su takođe povezani od kada je Kaćuša rođena, a Igor Makarov otkupio tim od Tinkova. Ovo će možda biti dodatni stress za Tinkova, ali menadžeri ovih ekipa imaju drugih briga, poput SKY ili Etix ekipa. Ali ipak obratite pažnju na ove male rivalitete, češće će te videti ekipe iz iste zemlje da jure jednu drugu i uzimaju pobedu jedni drugima, nego da sklapaju patriotske saveze.

Ne možemo ni pomenuti klasike, a da ne pomenemo Toma Bonena. Međutim sada ne možemo pomenuti Bonena a da ne pomenemo njegovo godište, međutim on je sprintao u Kataru i čini se da je na pravom putu. Majkl Metjuz je još jedan izbor za klasike, bio je četvrti prošle godine na Sanremu, zatim tu je i Huan Hose Lobato. Posebna priča je Naser Buhani, sprinter koji živi i trenira u Vogezima i mnogo radi na svojim sposobnistima penjanja. Kraj liste postaje sve duži kada pomislimo o Filipu Žilberu, Alehandru Valverdeu, Gregu van Avermetu i Brajanu Kukaru, koji svi mogu da budu opasni ako su u pravoj formi na pravoj trci.

Zaključak:
Peter Sagan nije pobedio od prošlog juna. I nije pobedio ove godine. Njegov cilj su prolećni klasici i iako je bio nadjačan od svojih rivala mnogo puta prošle godine, ali sa novim ugovorom u džepu činilo se kao da se povukao i nije se trudio dovoljno. Sagan može i trebao bi da pobedi na nekom od najvećih klasika. Već je bio u poziciji da pobedi i dok god održi svoju glavu hladnom stvari će ići kako treba. Ali ne potcenjujmo uspeh na ovim trkama, da bi se pobedilo na Milano-San Remu ili Trci kroz Flandriju potrebno je imati sreće. Sa mnogo više iskustva i mnogo jačim timom sve ukazuje na njegov uspeh na klasicima, ali on mora da brine o Aleksanderu Kristofu.

(BiciSvet.com/inrng.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down