Bicisvet

Zaključak sa Dofinea - analiza za #TDF 2014

Criterium Dauphine Libere 2014  stage -6

Frum je ranjiv
Što bi moja žena rekla:  „Sam je kriv“ Prvo se razbio pa je onda načisto riknuo narednih dana. Na video snimku sa etape 6 se vidi krivina na kojoj je Frum pao, ali kada kroz nju prolaze begunci Vestra i Bakelands. Normalna oštra krivina na uskom putu.
Setimo se da se Frum sve vreme vozi na vrhu grupe i ima 7-8 svojih vozača ispred sebe. Kako je moguće da je samo on pao i najverovatnije sa sobom poneo i vozača Astane? Kako niko od cele grupe nije pao na toj krivini? Dobro se ugruvao što je samo bila inicijalna kapisla za propadanje u generalnom plasmanu narednih dana. Sutradan nije reagovao na skok Kontadora. Uzdao se u Ričija, a onda kada je to propalo, probao je svoj prepoznatljivi „turbo mod“ na 1km do cilja kada je već bilo kasno, a on previše umoran. Poslednja etapa je bila previše brza i haotična, a i kiša je dodatno doprinela da bivši Kenijac potpuno pukne i ostane bez snage.

Ekipe taktiziraju Garmin koristi
Garmin je ponovo pokazao da su vrhunski taktičari. Sećam se Garminovog videa od prošle jeseni LINK kada Džonatan Vouters priča da su još u oktobru 2012 kada su videli stazu za Tour napravili program u koji su ubacili raznorazne varijable i analize etapa kako bi dobili nekoliko etapa koje su najpogodnije za begunce. Uz analizu kompletnog Garminovog osoblja i uz pomoć programa došli su do broja 9. Haotična etapa broj 9 kada se raspao SKY tim i kada je Riči Port ispao iz borbe za generalni pripala je upravo Garminu. Hesjedal je ceo dan išao pun gas i vukao da bi na kraju pobedio Daniel Martin. Tako su pobedili ranije te godine i Lijež a tako je osvojen i ovaj Dofine. Kapa dole za hrabrost, i naravno dobre noge Talanskog, jer bez toga ne uspeva nikakva taktika.

Kontador je ponovo onaj pravi
Najviše o čemu Kontador treba da brine je to što nema dobar tim. To će kod njega i Risa dodatno probuditi vijuge i podstaći sive ćelije da dobro analiziraju etape na Turu kao i svakodnevnu situaciju na drumu. Ko se nalazi u begovima biće od presudnog značaja za njih kako bi i ostale ekipe radile za svoje interese a ujedno i za njih ako žele pobedu u Francuskoj na kraju jula, a sigurno žele.
Kontador se na Dofineu uzdao u SKY – to mu je jedino i ostalo na poslednjoj etapi. Verovatno se Pistolero nije nadao da će Frum imati mnogo, ali mnogo loš dan na toj etapi. Mirno je sedeo i čekao i čekao da SKY pohvata sve vozače napred. To im u 99,9% slučajeva uspeva, i uselo bi da nisu čekali Fruma. Kada je Kontador video da je vrag odneo šalu, krenuo je u solo pohod, pokupio uz put više od pola vozača napred, ali je Talanski bio fantastičan.

SKY se malo opametio
Pre dve godine kada su postali dovoljno jaki, tj. jači od ostalih ekipa videli smo od Pariz – Nice '12 da nikog ne puštaju u beg. Vuku Kirijenka, Lopez i ostali ceo dan na svakoj sedmodnevnoj trci, i ne puštaju nikog napred. Dođe cela grupa na cilj... ne pobede oni... nema veze - što je sigurno sigurno!
Prošle godine kada su ostali videli kako to funkcioniše, svi su se ujedinili protiv takvog „glupog“ načina trkanja pa su im se ekipe raspadale na pola trke. Sad su „Men In Black“ naučili lekciju pa su posle prve brdske etape, koju je Frum osvojio, spustili loptu i vukli taman dovoljno koliko treba da dođu do cilja. Definitivno opet imaju najjaču ekipu, ali je ona sada cela dolazila na cilj kombinovanih etapa, a mi smo gledali svakog dana fantastičnu borbu u grupi begunaca za etapnu pobedu.
Celom svetu je jasno da obični radnici iz ostalih ekipa kod njih postaju jaki kao GT pobednici. Ne želim da verujem da je u pitanju nešto "mutno" i nedozvoljeno. Činjenica je da imaju brdo love što je velika razlika u odnosu na druge ekipe. To im omogućava da im je svaki tim (tri tima po 8-9 vozača za 3 trke koje se voze istovremeno) tokom cele sezone na visinskim pripremama na 2500-3000 m.n.v. što svakako pravi na drumu veliku razliku. Sa Tenerifa i Teide vulkana siđu samo kada su trke, dok druge ekipe na visinskim pripremama provode 2-3 nedelje samo pred važne trke. Što bi se reklo, i za jedne i za druge: "Jer su tako u mogućnosti"

Upornost i Ruska disciplina
Heroj Dofinea, pored Talanskog naravno, za mene je Luve Vestra. Prvo je izgubio pobedu na ravnoj etapi, a onda je i narednog dana pičio pun gas i uz nadljudske napore prestigao na liniji dvojicu Rusa. Koliko je bio umoran vidi se po tome da je do linije gledao iza sebe da ga ne stignu, a onda odmah posle linije spao sa svog specialized-a.
Ruski dvojac je možda razmišljao kako da podele pobedu a onda su ostali bez ičega. Trofimov je već imao pobedu, ali verujem da je od rukovodstva dobio više kritika nego pohvala jer nije zakopčao dres kako bi se videlo ime tima. Na narednoj etapi Slovenac Špilak je morao da ispravi opšte Ruski utisak. Da se ne ponovi ista greška došao je sportski direktor do njega i opomenuo ga da zakopča dres. Sitan detalj, po vrućini, ali veoma bitan!

Best of the rest
Ajkula iz Mesine ima težak zadatak da „ugoji prase uoči Božića“ a trebaće mu i malo više eksplozivnosti ako misli da pobedi vrckastog Pistolera i kiborg Fruma. Činjenica je da Nibaliju nikako ne leže dugačka i blaga brda u Francuskim Alpima i Pirinejima. Nibaliju treba strm uspon u Italijanskim dolomitima i još strmoglaviji spust sa serpentinama, a toga na Turu nema. Astana ima dobar tim, videćemo kakvu će sreću i taktiku imati u julu. Mislim da je podijum za Nibalija realan.
Tu su i Šlekovi koji će biti glavni favoriti iz senke, ali da začine trku kako samo oni to znaju. Frenk će ovog jula biti opasniji brat, ali ima previše hronometara za njega a i predstoji mu oporavak od pada na TDSuisse. Valverdea nikako ne smemo zaboraviti, a nepredvidivi Tour uvek ima neko iznenađenje u vidu mladih vozača. I kao što pobednik Dofinea na pitanje novinara -Da li si favorit za Tour reče: Ne nikako, ovo je bio Dofine, a Tour je potpuno druga trka.

Jul mesec
Prvo gledamo Tour de Suisse, jer će i to biti još jedna nepredvidiva i uzbudljiva trka, a onda se radujemo predstojećem julu. Veliki će biti pritisak na Britanskim domaćinima. Prvo na Kavendišu da osvoji žutu majicu bukvalno ispod balkona gde mu živi majka u Jorkširu, a onda i na SKY timu da preživi Rimsku kocku na severo-istoku Francuske. Ono što je sigurno je to da će za sve vozače biti veoma težak zadatak da ostanu i na točkovima i u trci narednog jula. Prvo ih očekuje stres na uskim putevima na ostrvu a onda i u šumama Arenbea. Ovo vrlo dobro znaju Martin i Rodrigez koji su imali velike ambicije na Điru a završili su gledajući trku iz bolničke postelje. Surov sport i još suroviji 101. Tour koji željno iščekujemo.

Vive le Tour – Đorđe Pejković

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down