Zid Sormano (muro di Sormano)

Pin It
Muro di Sormano
Muro di Sormano

Zašto biciklističko pešačku stazu iznad Sormana ljubitelji sporta zovu „Zid“? Odgovor pronalazimo u karakteristikama lokacije. Legendarna staza povezuje gradić Sormano i vrh Kolmu na severu Italije. Penje se sa 827m n.v. do 1107m n.v., odnosno u 1,65km, koliko iznosi njena dužina, prevali se 280m visinske razlike. Prosečan nagib iznosi 16,47%, dok najstrmiji delovi dosežu i do 30% nagiba! Kogod se ikada pozabavio ovim brojkama odmah će shvatiti o kakvom se monstruoznom usponu radi.

Staza je stekla status najteže tek kada je uvršćena u deo trke „Giro di Lombardia“. Staza se odmah afirmisala kao svojevrsna nemoguća misija u biciklističkom svetu, a njena avantura u okviru trka trajala je veoma kratko. Nakon brojnih debata i rasprava koje su pokrenuli sami biciklisti 60-ih godina prošlog veka, staza je izbačena iz rute lombardijske trke, ali je mit nemogućeg uspona i danas urezan u sećanja ljubitelja biciklizma.

Postignuta vremena
Postignuta vremena

Nedavnom sanacijom podloge Italijani vraćaju u funkciju oronulu stazu, dok simboli ispisani bojom, kao horizontalna signalizacija, svedoče o geografskom poreklu, istoriji, vegetaciji i upotrebi ovog parčeta asfalta, dugačkog samo 1650m. „Zid“ sada postaje grafički zapis prirodnih fenomena. Visinska razlika i nagib u procentima glavna su obeležja koja postaju učestali element duž čitave staze. Brojevi označavaju nadmorsku visinu i preuzimaju ulogu izohipsa. Ritam kojim se pojavljuju ustvari prevodi težinu i nagib staze svakome ko se na njoj nađe, bilo peške bilo biciklom. Plan uređenja staze

Zid preuzima ulogu naratora i priča nam i druge priče o promeni vegetacije koristeći karakterističan prikaz lista i latinske nazive za pojedine vrste stabala i biljaka, koje se smenjuju tokom uspona. Na značajnim mestima koncentrični krugovi na asfaltu poput radara označavaju najbolju poziciju za posmatranje lombardijksog krajolika, sugerišući predah i uživanje u panorami. Asfaltnu podlogu mestimično prekrivaju i izjave biciklista iz razdoblja kada je „Zid“ bio deo “Đira” (Giro d’Italia), kao i najbolja vremena postignuta na ovom usponu.

Da stvar bude još zanimljivija ima i onih koji voze ovuda na zadnjem točku: pogledajte KAKO?

(bicisvet.com/izvor:oris.hr/Đorđe Pejković)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

9 thoughts on “Zid Sormano (muro di Sormano)

 1. dragan says:

  Auuu sine, pa ovo nije za muskarce, ovo je za supermena…

  45%! svaka cast ko se tu popne

  a ovaj lik se sprda 🙂

  Reply
 2. ritte says:

  Muro di Sormano je za devojčice.
  Scanuppia – Malga Palazzo je muški uspon.

  Reply
   1. ritte says:

    Ukucaš u google i izađe ti sve što te zanima.
    Profil, slike, video…

    Reply
     1. ritte says:

      Magijom honorara možeš me ubediti da napišem nešto.
      Komentari su fraj.

Leave a Reply