Bicisvet

Giro’14 E9 Lugo-Sestola 174km

weening-giroDrugo ozbiljno brdsko iskušenje na ovogodišnjem Điru. Svi su danas bili svesni da dolazi beg na cailj ako u njemu bude dobrih vozača. BMC i Evans nisu tim koji želi da kontroliše čitavu trku svakog dana kao SKY pa je evidentno bilo da je danas dan za begunce. Zato je i borba za poziciju u grupi napred potrajala dobrih sat vremena tj. pedesetak kilometara.

Etapa koja je išla u lepi brdski gradić donela je prvo veće nadmetanje i među favoritima iza grupe begunaca. Beg u kome su bili Barbin (Bardiani), Berard(AG2R), Vorganov (Katusha), Weening (Orica GreenEdge), Rodrigez(Androni), Duque(Colombia), Puccio(SKY), Monsalve (Yellow Fluo), Gatto(Cannondale), Tannet (Belkin), Bandiera(Androni), Bono(Lampre), Malacarne(Europcar) i Van der Sande(Lotto) je imao veliku prednost tokom cele etape, koju je grupa u jednom trenutku dosta smanjila,ali su kasnije odustali od potere za beguncima.

Na početku poslednjeg uspona napada Weening, ispratio ga je jedino Malacarne i njih dvojica odlaze napred a ubrzanje niko ih više nije ispratio iz velike grupe. Posle je samo pokušao Barbin, ali je krenuo prekasno, pa iako je dugo išao iza vodeće dvojice i trudio se da smanji, nije mogao ništa da uradi. Napred borba butinu uz butinu, Weening je imao dobru poziciju, Malacarne je mnogo rano krenuo u sprint, i bio laka meta Weeningu, koji slavi veliku pobedu i treću za Orica tim na ovoj trci.

Iza borbe za etapni trijumf odvijala se borba za roze majicu gde prvi napad iz glavne grupe Pozzovivo. Pokušao je Kišerlovski da isprati, reagovao je naravno i Evans, ali su se ubrzo svi smirili, a Pozzovivo je otišao napred i konstantno nadoknađivao vreme za generalni plasman. Na kraju je nadoknadio 26 sekundi probio se do visokog 4.mesta u generalnom plasmanu. Sledi dan odmora, potom toga prilika za Buhanija, Mezgeca, Swifta i ostale sprintere da se proslave. Pogledajte ostale etape koje ih očekuju do kraja Đira OVDE

Rezultati:

1 Pieter Weening (Ned) Orica Greenedge 4:25:51
2 Davide Malacarne (Ita) Team Europcar
3 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:00:42
4 Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 0:01:08
5 Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
6 Wilco Kelderman (Ned) Belkin Pro Cycling Team
7 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
8 Dario Cataldo (Ita) Team Sky
9 Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo
10 Fabio Andres Duarte Arevalo (Col) Colombia

GENERALNI PLASMAN

1 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 38:49:34
2 Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:00:57
3 Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 0:01:10
4 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:01:20
5 Steve Morabito (Swi) BMC Racing Team 0:01:31
6 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:01:39
7 Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 0:01:43
8 Wilco Kelderman (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:01:44
9 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 0:01:45
10 Robert Kiserlovski (Cro) Trek Factory Racing 0:01:48

(BiciSvet.com/DIMITRIJE PARTONjIĆ)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down