Bicisvet

Alberto Kontador intervju - 2.deo

1.deo>LINK

Armstrong ti je mnogo toga predstavljao. Kao što si rekao, on ti je bio jedan od prvih idola a tvoj rivalitet sa njim 2009.godine je dobro dokumentovan.Šta si na kraju naučio iz iskustva sa Armstrongom?

Kontador: Svakako ne mogu poreći da je Lens imao ogromnu ulogu u mom životu. Pročitao sam njegovu knjigu ''It's Not About the Bike'' ne jednom već dva puta. Prvi put sam je pročitao kad sam se vratio posle moje nezgode, što je me je jako motivisalo ne samo na povratak u biciklizam već i na povratak u život. A onda sam je ponovo pročitao kada sam razmišljao da po prvi put osvojim TDF. Za mene je to važna knjiga.

Naš odnos iskomplikovao kada se on vratio biciklizmu jer smo bili dva osvajača Tura koja su imala isti cilj-da opet pobede na Tur d'Fransu. Moje iskustvo sa Lensom , teško kakvo je bilo s vremena na vreme, je bilo neprocanjivo. Naravno, bilo je bolje za obojicu da se razdvojimo. Ne sećam  se negativnih stvari. Jedna stvar je jasna: Cela ta situacija me je načinila mentalno jačim.

Da li ste ti i Lens ikada razgovarali o tome kako su vaše nesreće i bolesti uticale na vas kao sportiste?

Kontador: Nismo. Interesantno je što to pitate jer je to nešto o čemu sam želeo da pričam sa njim ali to jednostavno nije bilo moguće. Lens je uvek imao mnogo ljudi oko sebe i jednostavno nije bilo moguće pričati o takvim stvarima.

A šta je sa Johan Brujnelom? Tokom Tura 2007.godine on je objavio da je ''pronašao sledećeg Lens Armstronga''. Ali kada se Lens vratio tvoj odnos sa Brujnelom se pogoršao.

Kontador: Potpisao sam ugovor s njim jer sam definitivno mislio da je Johan najbolji direktor koji može da mi pomogne da ostvarim svoj cilj- da osvojim TDF. Da budem iskren, imao sam nekoliko ponuda za više para. Ali ja sam želeo da osvojim Tur.

U početku smo dobro sarađivali i zaista sam imao mnogo poverenja u njega-verovatno više nego što je on imao u mene. Mislim da je Brujenel video moj potencijel na duži period, da mogu da postanem veliki šampion kroz dve ili tri godine. Ali ja sam hteo da budem veliki šampion odmah. Sećam se da sam odbio da potpišem ugovor sa drugim timom i direktor je bio izneneađen. Ali sam mu rekao '' dao si mi jako dobru ponudu ali ti već imaš kandidata za Tur d'Frans u svom timu a ja želim da osvojim Tur. Nećemo biti kompatibilni.

Stvarno, još tada si to znao?Pre nego što si potpisao za Discovery Channel završio si Tur samo jednom, 2005.godine i završio ga kao 31.

Kontador: Da, definitivno. Moj cilj je oduvek bio da osvojim Tur.

Između Brujnela i Bjarne Risa, tvog trenutnog direktora u Saxo Bank-u, radio si sa dvojicom najboljih TDF direktora. Po čemi su slični a po čemu se razlikuju?

Kontador: Obojica imaju potpuno poštovanje svojih vozača. Mnogi timovi na početku imaju problem jer vozači ne slušaju svoje direktore ali sa Bjarneom i Johanom to nikada nije bio problem. I to je presudno u trkama. Ti momci ne moraju da vrše pritisak na vozače ali vozači znaju da kada oni nešto kažu to se ne dovodi u pitanje.

Što se tiče razlika, to je već teže pitanje. Ne postoje velike razlike u vođenju tima. Rekao bih da je najveća razlika jednostavno širina i snaga Brujnelovih timova ,U.S. Postal, Discavez Channel i Astana. Osvojili smo prvo i treće mesto 2007.godine na Turu i opet 2009.godine. To je neverovatno.

Endi i Frenk na Korzici

Sledeće godine će Brujnel sarađivati sa Frenkom i Endi Šlekom, dvojicom od tvojih najvećih rivala. Šta on može da ponudi braći Šlek a da oni to već nemaju?

Kontador: Iskustvo. Johan je najtrofejniji TDF diraktor u istoriji ovog sporta. To će mi definitivno malo otežati život naredne godine. Ali će me, takođe, i više motivisati.

Brujnel je sastavio još jedan super tim za Tur spajajući RadioShack i Leopard. On nema samo braću Šlek nego i gomilu drugih odličnih Tur vozača. Da li si zabrinut zbog toga? Kako će Saxo Bank ustati protiv timova kao što su RadioShack i BMC? Da li ćete dobiti potrebno pojačanje?

Kontador: Da, zabrinut sam pomalo i znam da Bjarne traži pojačanje. Ali ne zaboravite, kada je u pitanju Tur d'Frans ne treba vam 20 vozača-potrebno vam je samo devet. Saxo Bank ima jak tim sa mnogo iskustva. Dobro smo radili ove godine i to ćemo samo da unapredimo sledeće.

Ali najveća razlika je u tome što će naredne godine Saxo Bank biti fokusiran jedino na Tur. I ne zaboravite, u biciklizmu vam ne treba samo jak tim već i vozači koji mogu da završe posao. Ja znam kako da završim posao. Ove godine sam možda izgubio Tur ali i dalje imam prilično dobar prosek.

1.deo > LINK

NASTAVIĆE SE...

(BiciSvet.com/bicycling.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down