Bicisvet

Chasing Legends - FILM

chasing-legends-filmChasing Legends je dokumentarni film o Tour de France-u 2009, veličini Toura kao sportskog događaja, ali i o biciklizmu uopšte iz perspektive tima Columbia-HTC, i drugih legendi kao što su Eddy Merckx, Jens Voigt, Phil Liggett i Paul Sherwen i mnogih drugih.

Otvaranje filma počinje umetničkom scenom iz ranijih dana, dečaka koji se budi, sprema se, i užurbano ustaje iz kreveta. Došao je i taj dan za njega, tour de france prolazi pored njegove kuće, ustaje, seda na svoj mali bickl i odlazi da pozdravi svoje heroje, a onda scena praćena sjajnom muzikom, i glas ikone biciklizma Phil Liggetta i Paul Sherwena najavljuju početak tour de france 2009. U tom trenutku već znate gde će te provesti narednih 90 minuta koliko film i traje, jer vas već hvata ushićenje i neka pozitivna jeza kao da je početak ovogodišnjeg tura i ne znate ime pobednika.

Režiser Jason Berry pokrio je sve važne teme vezane za tour, od početka njegove istorije, važnosti i veličine tour de francea, težine, patnje, bola i rizika koji preuzimaju vozači na smrtno opasnom spustu pri brzinama 80-100km/h, padovi i izletanja, polomljene kosti i sve ostalo kroz šta prolaze biciklisti. Posvećeno je vreme i drugim jako važnim ljudima iz kulisa, bez kojih ovo sve ne bi ni bilo moguće, mehaničarima, kuvarima, pomoćnicima, motoristima, kamermanima i fotogrfima, kao i ličnim pričama nekih od najstarijih bivših učesnika. Ta 2009 godina je zaista bila posebna, povratak Lens Amstronga, neverovatnih 6 pobeda Kevendiša, kazne, oduzimanje bodova, etapa bez radio stanica, uspešni begovi, cepanja grupe na vetrovitim etapama, ali i smrt jednog od gledalaca. Sa skoro svakom mogućom situacijom u biciklizmu, i sa toliko materijala i prelepim kadrovima na koje smo inače navikli da gledamo na touru, ovo je bila prava poslastica za Berrya da sve spoji u jednu celinu. Film uglavnom prati bicikliste Columbie-HTC, a posebnu draž daju duhoviti komentari tim menadžera Briana Holma i Rolfa Aldaga, sjajne i komične situacije sa brifinga i iz timskog auta, taktike, i odluke u momentima kada se lomi trka. Borba GC momaka ostavljena je po strani, samo sa povremenim osvrtom na žutu majicu.

OVAJ FILM VREDI IMATI U KUĆNOJ KOLEKCIJI! >>Torrent LINK<<

Berry je uradio jednu jako prostu stvar, pridržavao se već isprobane šeme gde je zvuk 50% filma, i zaista, muzika u filmu se savršeno uklopila kao podloga komentatorima u ionako dramatičnim završnicama. Ispostavilo se kao pun pogodak praćenje jedne sprinterske ekipe, ali i ljubavi prema ovom sportu, jer je film objasnio šta je biciklizam i zašto ga volimo, za razliku od praćenja Lens Amstronga sa istog ovog tura, iste godine i klasično jurenje slave i profita. I za kraj ono najbolje, Pariz, šampanjac, jelisejska polja, trijumfalna kapija, Jovanka Orleanka, krugovi i malo kocke i najbolji sprint i najbolje sprovodjenje i lead-out koje sam ja gledao na zavrsnoj etapi toura, kao šlag na tortu ovog divnog dokumentarca.

Chasing Legends jedan je od onih filmova koji odmah mogu da dobiju status kultni, classic, ili obavezno štivo, stavite ga u koju god hoćete kategoriju, ali je jedan od boljih dokumentaraca pre svega o biciklizmu kroz priču o tour de franceu, zaista svaka preporuka za gledanje. I nije greh piratizovati ga i deliti ga besplatno svojoj rodbin, prijateljima, poznanicima i slučajnim prolaznicima, because... it's what Jesus would do.
Ocena: 8,5/10
BiciSvet.com/Vanjezi

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down