Bicisvet

Daniel Martin Naslednik Šona Kelija

dan-martin-1Daniel Martin je rođen u Birmingemu, ali su mu roditelji iz Irkse, pa i on vozi pod zastavom Irske. Njegov otac je bivši profesionalni biciklista, a njegova majka je sestra bivšeg pobednika Tura Stivena Rouča, očigledno je da je predodređen za biciklistu.

Celu svoju karijeru je proveo u istom timu, koji smo do sada znali pod imenom Garmin, a od sledeće godine to će biti tim Kenondejl. Upornošću, posvećenošću i strpljenjem od radnika u timu postao je pravi lider i jedna od najvećih biciklističkih zvezda današnjice. Ima sve predispozicije da postane jedan on najvećih klasik vozača koji se pojavio u poslednje vreme, ali isto tako može postati i ozbiljan kandidat čak i za podijum mesta na grand tur trkama. Iako ima 28 godina, tek se očekuje da njegovo vreme dođe, ali i dosadašnja karijera mu je imresivna.

Prva velika pobeda u njegovoj karijeri došla je 2010. godine kada je pobedio na trci kroz Poljsku. Tada je samo najavio šta može da učini u budućnosti. Iste godine pobedio je i na italijanskom klasiku Tre Vali Varesine. Imao je i sjajnu 2011. godinu kada je došao do svoje prve grand tur pobede, osvojivši etapu na Vuelti. Iste godine pobedio je i na jednodnevnoj trci kroz Toskanu, i uzeo je etapu na trci kroz Poljsku, gde je bio i drugi u generalnom plasmanu. U finišu sezone došao je do drugog mesta na poslednjem klasiku u sezoni, Lombardiji. Sledeća godina je bila možda godina stagnacije za njega, bez velikih uspeha, ali imao je dosta plasmana u top 10 na najvećim klasicima.

A onda je u 2013. godini usledio bljesak Dana Martina, njegova najbolja sezona u karijeri. Na proleće je osvojio jednu od najstarijih trka na svetu, trku kroz Kataloniju. Pobeda u generalnom plasmanu na ovoj trci došla je kao rezultat pobede na etapi broj 4 kada je ceo dan bio u solo begu i zadržao prednost na poslednjoj planini od 20km kada je odoleo napadima Hoakima Rodrigeza. Posle Katalonije došao je do još jedne brilijantne pobede na Lijež-Bastonj-Liježu, kada je Hesjedal vukao ceo dan za njega, uhvatio sve begove, a onda Martin sjajno odvezao poslednje brdo i trijumfovao. Usledio je Tur, gde je Dan Martin početkom jula osvojio 9.etapu u sprintu ispred Jakoba Fuglsanga. Imao je i jak završetak sezone, bio je ponovo drugi na Lombardiji i drugi u generalnom na trci oko Pekinga.

Godina 2014. se može opisati rečima od očaja do sjaja. Pao je na poslednjoj krivini na Liježu gde bi sigurno pobedio, imao je prednost, ali mu je zadnji točak proklizao i izgubio sve šanse. Nepune dve nedelje posle toga njegov Điro u je bio završen pre nego što je počeo. Pao je na ulicama Belfasta preko šahte za vreme ekipnog hronometra, polomio nogu. Iako je imao visoke ambicije za Điro 2014, doživeo je još jedno razočarenje.

Ali kao da ga je loša sreća samo ohrabrila da postane bolje, on je sezonu završio u velikom stilu. Impresivan je bio na Vuelti gde je bio sedmi u generalnom, bio bi još i bolje plasiran da nije gubio vreme na nekim etapa gde se to ne bi očekivalo. U oktobru je pobedio na trci na kojoj tri puta bio drugoplasirani, pogađate: na Lombardiji. Pratio je favorite na usponima, iskoristio neodlučnost grupe na spustu i sjurio se do cilja, koji je ove godine promenješ, može se reći baš za njega. Posle ove trke pohvale na njegov račun izneo je legendarni Šon Keli, koji je hvalio njegovu taktiku i inteligenciju. Martin je potom otišao u Kinu, pobedio etapu u Pekingu i ponovo bio drugi u generalnom plasmanu, na trci koja se više neće održavati.

Martin je sada spreman za nove izazove u karijeri. Potpuno je sazreo i ima mnogo iskustva. Čeka ga uloga lidera novog Kenondejl tima, zajedno sa Hesjedalom i Talanskim biće udarna igla tima Džonatana Votersa. Iako je do sada imao fantastične uspehe u karijeri, stiče se utisak da bi imao i još više pobeda da ga loša sreća nije omela u tome. Pomenuo sam njegove padove u godini na izmaku, ali to nije sve. Prošle godine, je doživeo pad u ranoj fazi trke na Vuelti, na kojoj je bio favorit čak i za pobedu. U sledećem izdanju Tur d Frans biće lider tima. Ya Tur 2015 kažu mnogi kao da je pravljen za Kvintanu, ali i može se to reći i za Martina: Tur kao da je pravljen i za njega, sa malo hronometra, etapama koje imaju profil klasika u prvoj nedelji i planinama pri kraju, trke, čini se da Martin može do velikog rezultata sledećeg leta.

(BiciSvet.com/ Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down