Bicisvet

Frančesko Mozer o Nibaliju

Frančesko Mozer se osvrnuo na italijanski bicikizam na kraju četvrte uzastopne sezone bez pobede na velikim klasicima, izjavljujući da Nibali nije šampion i žaleći se na nestašicu lidera u pelotonu.

U intervjuu za Gazetu, trostruki osvajač Pariz-Rubea i pobednik Đira 1984 rekao je da je bio razočaran Nibalijevim nastupom na TDF-u kada je završio treći iza Bredlija Viginsa i Krisa Fruma.

Napravio je nekoliko malih napada a onda stao... Najjačima nije bilo teško da se odbrane,“prokomentarisao je Mozer Nibalijev nastup u julu. „Nibali je samo dobar vozač, ne šampion. Treba da uradi mnogo više da bi zaslužio tu titulu. Uvek pokušava i pokušava ali mu uvek nešto nedostaje.“

Nibali će, na kraju ove sezone, preći iz Liquigas-Connandale u Astanu,ali Mozer tvrdi da Sicilijanac duguje više malobrojnosti sadašnjeg pelotona nego svom talentu.

„Srećom po njega. U moje vreme su vozači bili jači a zarađivali su manje. Ljudi postaju uzbuđeni zbog malih stvari jer imaju vrlo malo toga oko čega mogu biti oduševljeni,“rekao je Mozer.

Nibali je bio lider italijanskog tima na Svetskom prvenstvu u Valkenbergu, gde je već drugu godinu za redom,njihov najbolji finišer došao kući zauzevši  nisku 13 poziciju. „Nažalost, imamo previše osrednjih vozača bez elementa vođstva,tako da naši rivali dominiraju i pobeđuju. Ne mislim da treba da kritikujem Paola Betinija jer je materijal koji poseduje oskudan.”

Sledeći Mozer?

Postoji Mozer u pelotonu- Frančeskov nećak, Moreno Mozer, koji vozi za Liquigas-Connandale. Bio je deo italijanskog tima u Vankenburgu. Novi profesionalac je dobio mnoge pohvale za debitansku borbu koja ga je dovela do osvajanja Trofeo Laigueglia i Tour of Poland ali je  njegov ujak bio oprezan u očekivanjima.

„Moraćete da sačekate nekoliko godina pre no što kažete da je odličan vozač. Ali srećan sam što vidim još jednog Mozera među protagonistima u pelotonu.“

Mozer je takođe kritikovao bivšu italijansku veliku nadu, Damijana Kunega(Lampre-ISD), koji je bio loš na klasicima i šesti na Điru 2012. „Odavao je utisak da tamo pripada ali se to sada izmenilo“. Pored italijanskog biciklizma, Mozer je bio mlak i prema dostignućima Bredlija Viginsa u 2012.godini, tvrdeći da je Sky tim „bez sumnje“jači od svog lidera.

„Englez je imao tim na raspolaganju da učini sve što želi, dok je on dokazao svoje kvalitete na hronometru,“rekao je Mozer. „Osvojio je žutu majicu jer je Tur odgovarao njegovim karakteristikama. Ne mislim da može ponovo do pobede sa novom rutom. Za mene, jedini stvarno veliki vozač je Kontador.“

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down