Bicisvet

Oleg Tinkov

Ruski „impresario“ Oleg Tinkov istisnut je iz sporta na kraju 2008.godine kada je Katjuša absorbovala njegov tim „Tinkoff Credyt Systems“ Tri godine kasnije, nedelju dana pre Tura Tinkov je objavio novi savez koji je mnoge iznenadio. (Pogledajte i ostale vlasnike timova u biciklizmu OVDE)

-Vi i Bjarn Ris. Čini se kao da je čudna kombinacija. Vi ste vrlo društveni i energični a on je potpuna suprotnost.

Ne znam. Ponekad takve stvari funkcionišu, nikad se ne zna. Ponekad plus i minus rade veoma dobro zajedno i mogu proizvesti mnogo energije. Moja žena je na neki način poput Bjarnea. Ona je Estonka i veom je mirna i povučena a ja sam kako ste već pomenuli energičan i društven. Ali tako srećno funkcionišemo već 25 godina u braku, zato ne vidim da je to neki problem.

-Da li želite da prenesete svoj „personaliti“ i energiju na tim? Možda da dobije neku glamurozniju sliku? Znamo za vaše visoko profesionalne marketing kampanje i naravno banku u Rusiji.

Moram da priznam da nikada nisam bio glamurozan. Bio sam uvek veoma profesionalan i veoma racionalan. Ne možete suditi o meni na osnovu mojih marketinških kampanja jer reklama mora da bude provokativna. Imamo ulagače iz engleske, švajcarske i ostatka Evrope zato smo i hteli da promovišemo naš brend. Sve je to pitanje biznisa. Naravno ja sam i bivši biciklista i vodio sam tim i zato postoji dodatni emotivni element, ali postoje dobri razlozi za takvo investiranje a 80% ovog dogovora je podstaknuto biznisom.

-Hoćete li se mešati u izbor vozača?

Ovo je veoma drugačiji dogovor od onog koji sam imao u „Tinkoff Credit Systems“ timu, gde sam ja birao svakog vozača. Ovde je Bjarne Ris taj koji odlučuje koji vozač će potpisati ugovor. Ja samo dajem sugestije. Već sam nekoliko puta spomenuo pojedine vozače, ali to ne znači da će on morati da ih dovede u tim, naravno možda i ne može to da priušti. Ja volim vozače koje svi vole. Volim Kanćelaru, Kavendiša...i ako budu na berzi biću prvi koji će predložiti da dođu u tim.

-Da li žalite za nečim što vaš nekadašnji tim „Tinkoff Credit Systems“ nije mogao da postigne?

Žalim samo za jednim a to je što sam ja otišao a Katjuša je došla. Oni imaju 3 puta veći budžet od Saxo-Tinkoff tima ali ih ponekad ne vidimo na trkama. Nemaju rezultata. Ako ste gledali na TV-u skoro da niste ni znali da oni voze „Tour de France“. Ja sam izgradio taj tim i on je sramota za Rusiju kao i moja sramota. Moraju mnogo više da se pokažu.

-Bilo je mnogo mladih vozača koji su krenuli u Tinkoff timu ali kasnije ih nigde nije bilo – Mikhail Ignatiev, Ivan Rovny...

Žalim za Ignatijevom jer je on ekstremno talentovan hronometraš i mislim da može biti kao Kanćelara. Pobedio je Svetsko i Evropsko i kao junior i kao U23 i na pisti i na drumu. Ali da izgubio je onu pravu nit. Već sam mu rekao da treba da vozi za nas naredne godine jer je Bjarne poznat po tome da odlično ume da trenira hronometraše i da povrati momke koji su izgubili samopouzdanje. Pogledajte šta je uradio sa Nujensom. Ali takav je život, doveo sam ih na najviši nivo i jedino je Pavel Brut uradio nešto kasnije.

-A Rovny? Nekada je govorio da će pobediti Tour...

I Điro takođe! Bio je ogroman talenat. Bio je juniorski Svetski prvak 2005, ali ponekad kada uspeh dođe prerano vozači postanu razmaženi.

-Da li je to generalno problem sa ruskim vozačima? Stereotipi pokazuju da se vrlo brzo promene pod uticajem novca. Ipak vi ste ostali uspešni...

Kao i uvek sa stereotipima to je delimično tačno. Primetio sam to na turu. Bio sam u kolima kada je Kris Anker Sorensen bežao u Pirinejima. Krvario je, nije mogao da drži volan, ali je nastavio da se bori. Po meni vozači sa zapada se mnogo više bore. To je njihov posao, njihova budućnost i zato daju sve da to i zaštite. To je i moj stav. U rusiji sa prvom velikom zaradom ljudi kupuju BMW i ogromnu kuću. To je naš mentalitet jer živimo samo jedanput, dok je kod anglo-saksonaca drugačije oni sve podređuju svojoj budućnosti. Takav sam i ja i zato investiram u ovaj tim.

(biciSvet.com/cyclingnews.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down