Bicisvet

Oscar Pereiro - doping u fudbalu i biciklizmu

Gostujući u emisiji posvećenoj fudbalu na jednoj španskoj televiziji Oskar Pereiro je branio svoj sport-biciklizam. U raspravi sa novinarima koji su takođe učestvovali u emisiji, Oskar je pre svega istakao razliku u tretmanu biciklizma i ostalih sportova, posebno fudbala, kada se radi o dopingu.

Sve je počelo sa šalom jednog novinara o bifteku koja je, naravno, aludirala na Kontadora. Pereiru se ova šala nije nimalo svidela. Usledilo je pitanje voditelja da li je biftek naneo štetu biciklizmu, na šta je Oskar smireno odgovorio da nije, jer koliko on zna niko nije sankcionisan zbog bifteka i istakao kako Alberto zaslužuj svo poštovanje, dok se ne pokaže suprotno, jer niko nije ništa dokazao protiv njega. Tada je počela ozbiljna rasprava u kojoj je Oskar Pereiro fanatično branio biciklizam - sport koji drugi intrpretiraju, a on živi. Rekao je kako su mediji spremni da vrlo brzo biciklisti okače etiketu „prevaranta“, dok sa fudbalerima to nije slučaj.

Ljutnja osvajača Tura 2006 je bila potpuno razumljiva s’obzirom da novinar koji je najviše insistirao na temi dopinga u biciklizmu nije pokazao zavidno, a može se reći ni osnovno znanje o ovom sportu. Loše informacije o tome šta je i kada Alberto Kontador vozio i osvojio, kao i potpuno neverovatna konstatacija „kakava slučajnost da Alberto Kontador nije osvojio Tur ove godine“, same za sebe govore o njegovoj kompetentnosti.

Đovanela je bio pozitivan, Gurpegi, Gvardiola... i svi su bili pozitivni zato što su koristili određene energetske komplekse. Ako ih biciklista koristi - dopinguje se. Ceo Balaidos, San Mames, Barselona viču „nevini su“, a ja treba da stavim masku na glavu kako bih izašao na ulicu“ rekao je Pereiro kako bi ukazao na razliku u tretmanu biciklizma i drugih sportova, u ovom slučaju fudbala, kada se radi o dopingu.

Pereiro je pokušao da objasni novinarima da postoji velika razlika između „čuti“ i „živeti“ u svetu biciklizma. Da postoje biciklisti koji koriste nedozvoljene supstance, ali isto tako i oni koji ispaštaju bez ikakvog razloga. „Mi odvajamo 10% naše plate za borbu protiv dopinga. Toga nema ni u jednom drugom sportu“ istakao je.

„Zidan je priznao da je uradio transfuziju krvi u Švajcarskoj kako bi regenrisao svoje telo. U biciklizmu to se smatra dopingom. Problem je što javnost i novinari to interpretiraju na različite načine - biciklista se dopinguje, a drugi to rade kako bi čuvali zdravlje i branili boje svog kluba. Postoji veliki broj biciklista koji su sankcionisani zbog korišćenja kortikosteroida koji se u fudbalu ne smatraju zabranjenom supstancom“ rekao je Pereiro, kada je jedan od prisutnih novinara pomenuo kese krvi, bicikliste koji su javno priznali da su koristili nedozvoljene supstance i čuvenu „Operaciju Puerto“. Nastavio je „Bolje mi ne pominjite „Operaciju Puerto“. Nadam se da će Eufemiano Fuentes jednoga dana skupiti hrabrost i reći sve što zna. Istina je da smo u našem sportu napravili pedeset hiljada grešaka i to ne može da se sakrije. Tako je kako je, budale smo. Ali, što se tiče „Operacije Puerto“, zaboravljate da je među pronađenim kesama bilo mnogo onih koje su na sebi imale oznaku „Evropsko prvenstvo“, koje, u profesionalnom biciklizmu, ne postoji. Nema ga. To sigurno nisu bili biciklisti, ali nema dovoljno hrabrosti u ovoj zemlji da se kaže prava istina.“

(BiciSvet.com/Nevena)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down