Bicisvet

Sofi Šavanel - fizioterapeut FDJ tima

sophie-chavanelSofi Šavanel je fizioterapeut u francuskom WorldTour timu, FDJ, takođe je i supruga Sebastijana Šavanela, vozača Europcar-a, mlađeg brata Silvana Šavanela.

Verovatno pratite aktuelne trendove u lečenju. Da li razgovarate i razmenjujete ideje sa fizijatrima iz drugih timova?

Sofi: Da, trudimo se da budemo uvek najbolji u svom poslu ili u najmanju ruku da damo najbolje od sebe. Razmenjujem ideje sa fizijatrima. Ali i dalje učim i usavršavam se svake godine. Ponekad idem na obuke sa fizijatrima drugih timova i tada možemo da razmenjujemo ideje.

Kako se promenila tvoja uloga u timu, ukoliko se uopšte i promenila, u poslednjih deset godina i da li je bilo većih promena u terapijama i tretmanim?

Sofi: Mislim da se uloga fizioterapeuta nije promenila mnogo u našem timu u poslednjih deset godina. Ali se za mene, tokom godina, uloga malo izmenila. Osećam da mi tim veruje i smatram da je to važno. U lečenju smo pokušali mnoge stvari: elektrostimulaciju, ultrazvuk, kiroterapiju. Veliki problem je transport svega toga. Uprkos svim tim novim stvarima, mislim da je najvažnija briga o vozačima. Masaža je najefikasniji način da se čuju i osete vozačevi problemi.

Biciklisttički fanovi smatraju da je veoma glamurozno biti deo WorldTour tima. Ali iz razgovora sa ostalima, znam da im ponekad teško pada odvojenost od kuće i veoma dug radni dan. Možeš li nam reći šta voliš u svom poslu i da navedeš neke mane?

sophie-chavanel-fdjSofi: Mislim da je u pitanju težak rad jer ste daleko od kuće više od 180 dana, tako da ste udaljeni od svoje porodice. Nije lako biti razdvojen- priroda ovog posla je takva da se na vraćate svake večeri kući.takođe je teško i to što su radni dani jako dugi. Na Turu, na primer, dan počinje u 6:30 a završavamo masaže u 22:00. Ne možete sebi dozvoliti da se osećate umorno. Vi ste tu da brinete o vozačima pa morate i u večernjim časovima da se smejete i da budete jaki. Velika poteškoća, po mom mišljenju, je ta što uvek živite svi zajedno.  Svi zaposleni žive zajedno od doručka do večere i dele prostorije, tako da nikada niste sami. Kada je sve u redu u timu i kada ste sa osobom koju volite, to nije nikakav problem već zadovoljstvo. U suprotnom može da bude teško. Ali ipak mislim da sam jako, jako srećna. Radim posao koji najviše volim. Dosta putujemo, u mogućnosti smo da otkrivamo mnoge stvari i da upoznajemo različite ljude. neverovatan je osećaj kada možete da odgledate finiš trke, recimo na Rubeu, na velodromu. Pogotovo kada vidite da vaši vozači daju sve od sebe.

Od 2007.godine do 2010. Sebastijan je vozio za FDJ. Da li je lakše za oboje kada radite u istom timu?

Sofi: Bilo je veoma lepo kada smo bili u istom timu. Živeli smo zajedno. Bila sam uz njega kada je pobeđivao i kada se osećao loše. Znala sam ga tako dobro da je to bilo interesantno i za posao. Znala sam u kom delu ga bole noge, znala sam njegove probleme sa leđima, znala sam šta treba da radim a on mi je u potpunosti verovao. Sada je drugačije. U različitim smo timovima, ali nam je važna stvar da budemo u isto vreme kući.

sophie-chavanel-fdj-bejingVratimo se tvom poslu. S jedne strane, trebalo bi da je lako masirati te mlade momke, šta ima loše u tome. Ali u stvarnosti, velika odgovornost je na tebi. Koje su najčešće povrede i kako se boriš sa njima?

Sofi: Prva bitna stvar je oporavak. Zato i radimo masaže kako bismo im pomogli da se što brže oporave. U prvom delu sezone najčešće su povrede ligamenata, posebno u kolenima. tada primenjujemo istezanje, masažu, trake... Kasnije su mogući bolovi u leđima i vratu. Opet se traži poreklo i tretira se problem. Dešava se da neki vozači imaju problem sa disanjem, posebno tokom prvih brdskih etapa.

Išli ste u Australiju na Tour Down Under. Pretpostavljam da visoke temperature, nakon neugodne evropske zime, predstavljaju izazov, ne samo zbog opekotina i dehidracije. Da li postoje posebne mere za pojedine trke?

Sofi: Pomenuli ste dve velike teškoće: opekotine i dehidraciju. Zato su tu dobre kreme za zaštitu i hlađenje a imamo i puno, puno bidona. Drugi problem je što je to prva trka u sezoni što predstavlja veliki fizički napor za vozače.

Mark Madio, šef FDJ tima, obezbedio je sebi milione biciklističkih fanova zbog bodrenja mladog Tiboa Pinoa na prošlogodišnjem Turu.

Sofi: Marku su vozači kao deca. Njegova strast prema biciklizmu je ogromna. Veoma ga poštujem jer daje sve od sebe za tim. On je kompletna ličnost. Bilo je lepo videti ga kako bodri Tiboa. To je on.

(BiciSvet.com/velovoices.com/Dragana Petrović)

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down