Bicisvet

Stisnite petlju - Gerard Vroomen Cervelo

"Biciklisti su neverovatna stvorenja. Oni rizikuju živote za svoj sport leteći niz planine brzinama koje često prelaze 100km/h, dok ih štiti samo 0.3mm likre na njihovim telima i nekih 200g pene na glavi. Neki od njih čak rizikuju živote i transfuzijama krvi, eksperimentalnim lekovima ili amaterskom vudu magijom.

Ali zašto onda, pored sve te hrabrosti, kada siđu sa bicikle nemaju petlju da budu iskreni jedni prema drugima o svojim taktikama?

Svi se mi dobro sećamo Kontadorove tvrdnje da nije video kako Endiju spada lanac na TDF 2010 (Da, teško je uočiti kako tvoj rival koji je na 50m od tebe iznenada naglo usporava). Na sve to nas je, na Vuelt, ponovo podsetio Sky tvrdnjom da nisu znali da je Valverde pao (Ipak, nije lako uočiti jedinog čoveka koji nosi majicu lidera). To su samo dva primera u moru drugih.

Volim nepisana pravila o tome kada čekati, a kada ne. Volim i kada se ona ruše ili ne primenjuju kao i beskonačne diskusije koje sve to prate.

Verovatno nije bilo razloga da se čeka Valverde. Jurnjava na stazi već je krenula, trka je počela, a vožnja u ešalonu je veština koju neki još nisu usavršili i koju skoro uvek prate padovi. Izgubiti vreme u takvoj vožnji je potpuno pošteno kao i izgubiti vreme na hronometru ili u brdima.

Ali, bez obzira na to šta odlučite da uradite na stazi, priznajte to posle, zaboga!!!. Nemojte vređati gledaoce izmišljajući neku idiotsku priču o tome kako niste znali šta se dešava na stazi*. Vređajte, ukoliko želite, svoje kolege vozače koliko hoćete, ali nemojte vređati navijače.

Samo siđite sa bicikle i recite:

Videli smo da je Valverde pao i on jeste lider trke, ali je takođe i cmizdravac** i dopingovao se***.
Sećate se Paris-Nice i kako Movistar tada nije čekao Levija? Nije da nam je to smetalo, u stvari odgovaralo nam je, a uz to ni Levi nam se ne sviđa. Kada smo videli da je Valverde pao, pomislili smo „vreme je za naplatu dugova“ i krenuli napred.

Moram da dodam da je Movistar tog dana bio izuzetno jak. Radili su satima na čelu grupe i ipak uspeli da smanje zaostatak sa minut i 15 sekundi na svega 30 sekundi. Brzo smo se dogovorili sa BMC-om i zajedno sa njima uspeli da vratimo zaostatak na približno minut. I to je dobro, jer i pored svog uloženog truda, Valverde nije dobio veći zaostatak na brdu. Veoma je jak i predstavlja ozbiljnu pretnju, a nama je potrebno malo „amortizacije“.

Zar ne bi bilo sjajno čuti to? Na stazi to ne bi imalo nikakav značaj, jer rekli oni to ili ne, momci u pelotonu uvek znaju pravu priču. Međutim, za nas gledaoce, čuti tako nešto, svakako bi bilo pravo osveženje".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ironija je u tome što iz tima Sky tvrde da bi drugačije postupili da su znali da je Valverde pao. Odnosno, čekali bi ga. To je još neverovatnije i upućuje na to da nepisano pravilo o tome da se lider trke čeka kada padne u stvari zaista postoji.

** Valverde je, naravno, super momak, kao i Frum i Kontador.

*** Da li je i stvarno bio mušterija Fuentesa ne zna se sa sigurnošću, mada njegov pas verovatno jeste.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(BiciSvet.com/gerard.ca/NevenaP)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down