Bicisvet

Adam Hansen šaljivdžija

adam-hansen-lotto-belisolSigurno se sećate Adama Hansena koji nas je zasmejavao svojim fotografijama sa prvog trening kampa svoje ekipe.

Posve neobičan momak je jedini vozač u 2012. godini koji je uspeo da završi sve 3 GT trke. Dolazi iz Australije sa odličnim humorom ima i zanimljivu životnu priču.

Za razliku od mnogih profesionalnih vozača koji su svoje početničke dane na biciklu proveli u parku ili dvorištu, Adamova prva vožnja je naravno pomalo drugačija. Bila je planirana kao „tinejdžerska vikend vožnja“ sa prijateljem sa jednog kraja Australije na drugi: iz Kairnsa do Brizbejna, tek nekih 1700 kilometara. Sam Hansen ovu vožnju okarakterisao je kao „dugačko, teško životno iskustvo“

Njegova prva drumska trka bila je u drugom sportu - u triatlonu 2006. Pre toga je pobedio i u poznatom MTB izazovu „Crocodyle Trophy“ i to dva puta 2004 i 2005 pre nego je njegov talenat zapao za oči ljudima iz T-mobile tima 2007. Već naredne 2008. godine Adam je za sve bio iznenađenje na startnoj listi Tura, tek kao druga godina profija. Treba napomenuti da je već tada to bio njegov treći „Grand Tour“ pošto je odvezao Vueltu 2007 i Điro 2008. Njegova majka i sestra doletele su iz Australije da ga bodre u Alpima tog jula. Pošto je odradio svoj deo posla i doveo svoje lidere u podnožje „Alpe d'Huez-a“ primetio je u publici sestru i majku. Odmah je stao, oteo im kameru iz ruku i snimio svoj uspon do vrha.

Dok mnogi vozači kada postanu profesionalci promene svoje mesto boravka u Monaku ili u okolini Barselone, Adam je odlučio da se nastani u Karpatskim planinama u Češkoj. „To je divno mesto. Veoma je različito od Australije, pogotovo zimi. Ponekad su poteškoće uhvatiti ekstra let i ostali prevoz kada se vraćam sa trke, ali ja volim trčanje na skijama i dovoljno sam dugo ovde da se osećam kod kuće i ovo mesto zovem dom“ kaže Adam.

(Bicisvet.com/procycling/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down