Bicisvet

SKY ukratko

SKY je u vlasništvu britanske medijske kuće SKY. Međutim, SKY je skoro otkupljen od strane Comcast-a, te su se ciljevi ulaganja promenili i sponzorstvo je povučeno.

Postojale su naznake da će novi sponzor biti kolumbijska naftna kompanija. ali to je propalo. Najnovije vesti su da će ih od 1. Maja preuzeti najbogatiji čovek Britanije koji u svom vlasništvu ima INEOS hemiju. No da se podsetimo ukratko kako je to izgledalo od samog osnivanja 2010:

Hronologija:
Helpline Clasic 2010

Trka koja je zagrevanje za Tour Down Under iako nije UCI trka je imala top konkurenciju a Kris Saton je ostvario prvu pobedu u istoriji za SKY

Omloop Het Nieuwsblad 2010
Sky je do sredine februara pobedio na 4 trke ali ovo je bila prva velika pobeda koju je Huan Antonio Fleča doneo timu

Criterium du Dauphine 2011
Važan momenat u razvoju tima. Bredli Vigins preuzima lidersku poziciju posle hronometra na polovini trke i uz pomoć tima čuva prednost do samog kraja trke

Tour de France 2011
Velike ambicije su gajili ali Vigins nakon pada u prvoj nedelji odustaje sa trke. Edvald Boason Hagen spašava tim pobedom u Lisijeu i Pinerolou.

Vuelta 2011
Vigins je imao svoje najbolje izdanje i poziciju na GT trci ali trka ostaje u senci duela između njihovog novog otkrovenja Krisa Fruma i Viginsa kao lidera. Ukratko oba vozača su se našla na podijumu ali su lošom taktikom izgubili pobedu.

Pariz Nica, Tour de Romandie, Dauphine 2012
Het trik, ako se to tako može nazvati, Bredlija Viginsa na ovim trkama pokazao je njegovi fantastičnu formu. Na Dofineu smo prvi put videli u akciji dominantni „SKY voz“ koji će obeležiti godine koje dolaze.

GP Plouay 2012
Sky je okusio pobedu na jednodnevnoj World Tour trci tek nakon skoro 3 godine od osnivanja. Zasluge za to pripadaju Edvaldu boason Hagenu.

Tour de France 2013
Frum pravi pobednički niz trka kao i Vigins prethodne godine, a kao kruna svega osvaja TDF u velikom stilu uništivši protivnike na brdima i na hroometrima.

Omloop Het Nieuwsblad 2014 / 2015
Ian stanard 2014 sprinta Van Avermeta na liniji a 2015 dolazi zaista još jednog velikog trijumfa. Ovog puta protiv 3 (slovima: tri) vozača Quick Step tima! > LINK < vredi se podsetiti jer u situaciji "3 na 1" obično taj jedan nema nikakve šanse.

E3 Harelbeke 2015
Gerant Tomas ostvaruje prvu pobedu na belgijskim klasicima i to solo ostavivši iza sebe u grupi Sagana i Štibara

Lijege-Bastognie-Liege 2016
Sky je čekao preko 6 godina ali je uspeo da osvoji „Classic-monument“ sa Vou Polsom u velikom stilu

Milano-Sanremo 2017
Sledeći veliki klasik stiže naredne godine i to samo zahvaljujući lukavom Poljaku koji je pre vremena poterao Sagana u sprint i na kraju ga na liniji prošao.

Le Tour - Vuelta 2017
Frum nakon dva druga mesta i u svom petom pokušaju osvaja Vueltu. Pobeda je došla samo nakon dva meseca po osvajanju četvrtog Tour de France-a.  Na ovoj Vuelti se dogodila ona ružna epizoda sa salbutamolom.

Giro 2018
Sky sa Frumom kompletira sve tri velike trke. Kris dolazi do prve roze majice u svojoj karijeri, ali i do niza uzastopnih GT pobeda: Tour-Vuelta-Giro!

Tour de France 2018
Još jedan rekord – ovog puta je to što treći vozač iz SKY ekipe osvaja Le Tour. Gerant Tomas je bez ikakve sumnje bio najjači vozač tog jula dok je Frum zauzeo treću poziciju.

Brojke:
330 - pobeda (do 20.03.2019)
(295 na etapnim trkama / 35 na jednodnevnim) od toga po vozačima:
45 - Kris Frum
24 - Edvald Boason Hagen
24 - Bredli Vigins
21 - Gerant Tomas
19 - Elia Viviani
17 - Riči Port
15 - Mark Kavendiš
86 - vozača je prošlo kroz tim (do kraja 2018)
3 - vozača su od samog starta u timu: Frum, Tomas i Stanard
preko 34 miliona je budžet tima (procenjuje se čak na 50 )

(bicisvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down