Bicisvet

Bez EPO-a manje i prosečne brzine

Prosečna brzina na trkama drastično je opala nakon 2004. godine. Istraživanje Švajcarskog epidemiologa Tomasa Pernegera ukazuje na moguću povezanost sa doping sredstvima.

Švajcarski naučnik je bazirao svoje istraživanje na prosečnim brzinama na Grand Tur trkama u periodu od 5 godina. Od 1990. do 2004. popularni „peloton“ vozio je u proseku svake godine za 0,18km/h brže nego prethodne. Od 2004. brzina svake godine opada po 0,17km/h. Rezultati sa Vuelte su najznačajniji. Na toj trci prosečna brzina je opadala svake godine za po 1km/h.

Kao što u svemu ima izuzetaka tako se i ovde jedino Điro ne uklapa. Od 2004. do 2009. prosečna brzina na italijanskom turu porasla je za 0,12km/h.

Perneger objašnjava da je sve manje korišćenje EPO-a najverovatnije uzrok tome. „EPO je 2004. doživeo svoju kulminaciju. Substanca koja pospešuje korišćenje i absorbciju kiseonika u organizmu povećava tako i brzinu biciklistima za 2,8% što je nekih 1km/h, a to je upravo brzina koja se od tada izgubila“ kaže švajcarski naučnik.

(BiciSvet.com/nieuwsblad.be/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down