Bicisvet

Čime se bave sponzori PRO timova 2013

argosTrenutno postoji 19 World Tour timova i 20 Pro Continental. Jedna od stvari po kojoj se biciklizam razlikuje od ostalih sportova je to što su biciklistički timovi uglavnom dobili imena po svojim sponzorima. Ko su ti sponzori i čime se oni bave?

Možda znate za Garmin ili Connondale ali da li znate šta rade Orica ili Vacansoleil? Zašto Ag2r ima braon biciklističke?

Ag2r La Mondiale - Osiguravajuća kompanija. Napomena: u imenu tima se ne nalaze dva sponzora već je Ag2r ime jedne kompanije. Firma nudi usluge penzionog fonda, zdravstvenog osiguranja i drugih oblika socijalnog osiguranja. A zašto su biciklističke braon boje? Korporativni logo je plave i braon boje, ali imajte na umu da se ove kompanije sa sedištem u Parizu nalaze na bulevaru "Brune" - Braon Bulevaru.

Argos- Shimano: Argos je holandska naftna kompanija koja distribuira dizel, lož ulje, benzin i mazivo. Ima svoje ogranke u Holandiji, Belgiji, Francuskoj i Nemačkoj. Nedavno je otkupljena od strane ruske firme ali to nije dovelo do promene i kompanija je nastavila da sponzoriše tim. Za Shimano ste svi čuli a njihova baza u Holandiji objašnjava ovu vezu sa Argosom.

Astana- Astana je glavni grad Kazahstana.Tim je sponzorisan od strane države kako bi je promovisao. Na dresu se nalaze imena raznih državnih kompanija. Napomena: Menadžer tima, Vinokurov, bio je kandidat na poslednjim parlamentarnim izborima što ukazuje na bliske veze između tima i države.

FDJ: skraćenica od La Française des Jeux. U pitanju je francuska državna lutrija sa redovnim dobicima, greb srećkama i ostalim igrama na sreću. Sponzorisali su tim još od 1997. godine ali su ga umalo napustili zbog doping skandala u biciklizmu. Vremenom su odlučili da ostanu u sportu pod uslovom da tim bude „čist“. To je značilo par siromašnih godina u smislu rezultata.

BMC Racing: Švajcarski biciklistički brend. Tim je registrovan u SAD, ali je finansiran od strane švajcarca, Endi Risa, milijardera i biciklističkog entuzijaste koji poseduje BMC i druge biciklističke brendove.

Euskaltel-Euskadi: Euskaltel je regionalni telefonski operater u Baskiji, poznat kao Euskadi na baskijskom jeziku. Euskaltel je prošao kroz težak period zbog novčane kazne u iznosu od 222 miliona evra od strane španskog suda, ali je na ovo podneta žalba. Pokrajina je polu-autonomna sa jakim separatističkim pokretom. Tim  je jedan od načina da se afirmiše identitet regiona.

Orica-Greenedge: Orica je australijska kompanija koja pravi eksploziv i druge specijalizovane hemikalije za rudarstvo. Otkupila ju je norveška firma Nobel, pre par godina. Australija je bila deo svetskog rudarskog procvata a kompanija nema veliki ugled zbog nesreća izazvanih ekspozijama kao i zbog nekoliko kazni za štetu nanetu životnoj okolini  pa se čini da je sponzorisanje biciklističkog tima način da povrate ugled.

Garmin-Sharp: Garmin je američka satelitska navigaciona kompanija, zapravo je iz Kanzasa ali je registrovana u Švajcarskoj. Osnivači su Gary Burrell i Min Kao što objašnjava ime Gar-Min.

Mnogi postavljaju pitanje budućnosti kompanije u svetu gde su smart telefoni zamenili mnoge GPS uređaje ali je biciklizam za njih nova velika oblast. Sharp je japanska elektronska kompanija koja na ovaj način promoviše svoj brend u Evropi.

Lampre-Merida: italijanska firma koja belim čelikom snabdeva industriju bele tehnike širom sveta. U sportskim vodama su od 1991.godine sa Colnago Lampre a onda 1992. godine je osnovan Lampre tim sa prepoznatljivim plavo-roze dresovima koje i danas vidimo. Merida je tajvanski proizvođač bicikli povezan sa Specialized-om koji ima nameru da se pročuje u profesionalnom pelotonu.

Connandale: biciklistički brend koji je imao svoje uspone i padove. Tokom 1990-ih je zastupao tim Saeco u Italiji, a bio je poznat i po specifičnim ramovima. Kompanija je prešla u motociklizam, nudeći inovativne, lagane, offroad bicikle ali se ispostavilo da je taj korak bio komercijalna katastrofa i brend je otkupio Dorel, kanadski konglomerat koji poseduje i Sugoi, Schwinn,GT kao i niz brendova bebi proizvoda, poput Bebeconfort.

Lotto Belisol Team: Lotto je belgijska državna lutrija, kao što je FDJ u Francuskoj. Osnovana je 1934.godine s namerom da se prikupe sredstva za bolesne u Belgijskom Kongu. Kontinuirano je sponsor pro tima od 1985.godine iako je na momente imala dva imena, na primer, Omega Pharm-Lotto, pre par godina. Takođe sponzoriše i fudbalski tim Standard iz Liježa. Belisol pravi aluminijumske i drvene prozore i vrata a ima ogranak i u proizvodnji solarnih panela.

Movistar Team: Movistar je mobilni operater u vlasništvu španske, nacionalne ,telekomunikacione firme, Telefonica, koja nudi usluge Španiji, Latinskoj Americi kao i pojedinim evropskim zemljama. Iako je Movistar gigant, pro tim koji oni sponzorišu je jedan od timova sa najmanjim budžetom.

Omega Pharma – Quickstep: Omega Pharma prodaje parafarmakološke proizvode kao što su zavoji, suplementi i drugi artikli koji se mogu naći u apotekama. Quickstep je brend laminata za koji se može učiniti da je nerazdvojiv od belgijskog biciklizma a zapravo je u vlasništvu američke kompanije Mohawk Industries.

Katusha: Ruski energetski giganti Itera i Gazprom stoje iza ovog tima dok je naziv ustvari deminutiv od imena Kaća - Kaćuša - kao i ime poznate narodne pesme. Tu je i "Ростехнологии" državna agencija koja je osnovana sa ciljem da zaštiti firme koje se bave različitom tehnologijom, tako da je ekipa pod kontrolom iz samog srca Kremljina.

Blanco Pro Cycling: ranije poznat kao Rabobank koji je napustio tim krajem 2012.godine ali je ostavio dovoljno para za finansiranje ekipe. Što znači da sponsor finansira tim ali se njegovo ime ne pojavljuje.

Radioshack – Leopard: Radioshack je maloprodajna firma koja je ušla u sportske vode kako bi podržala povratak Lensa Armstronga. Iznenađujuće je da kompanija još uvek postoji s obzirom da se stalno pojavljuju natpisi o njenoj prodaji. Leopard je holding u vlasništvu milionera Flavia Beke. Pretpostavlajm da će novi sponsor biti naknadno predstavljen ovog proleća.

Team Sky: Sky je satelitska televizija zastupljena u Britaniji, Nemačkoj i Italiji. Brend je u vlasništvu Newscorp-a i porodice Murdoch. Tim je delom britanski delom italijanski što objašnjava prisustvo nekoliko italijanskih vozača.

Team Saxo – Tinkoff: Saxo je danska firma koja pruža softverske platforme bankarskoj industriji. Tinkoff je ruska banka i izdavalac kreditnih kartica koji funkcioniše samo online, po uzoru na Capital One iz SAD.

Vacansoleil-DMC: Vacansoleil je holandski operator koji nudi luksuzna kamp putovanja širom Evrope a ime je igra reči vacances i soleil, što na francuskom znači odmor i sunce. DMC je firma koja prodaje baštenske proizvode, pre svega zemljište i đubrivo. Napomena: to je veliki biznis u Holandiji, gde je industrija cveća ogromna i snabdeva veći deo Evrope.

(BiciSvet.com/inrng.com/Dragana Petrović)

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down