Bicisvet

Dorćol - Ada, biciklistička staza

Biciklistička staza pored Dunava i Save u Beogradu je prvi organizovani sistem biciklističkih staza u Beogradu. Iako je potpuno linearna, možemo je nazvati sistemom jer je sastavljena iz različitih segmenata sa različitim fizičkim i ambijentalnim karakteristikama. Ideja o gradnji ove staze je stara, ali je čitav posao realizovan u periodu 1998-2000. Dužina čitave staze od 7000 metara je bila impresivna za to vreme, posebno u Beogradu, koji je izuzetno negostoljubiv prema biciklistima i čitavoj ideji organizovanog voženja bicikala u gradu.

Staza je rekreativnog tipa, povezuje rezidencijalne delove na Dunavu i centralne gradske zone sa Adom Ciganlijom, koja je najposećenija rekreativna destinacija u Beogradu, ali nema karakter svakodnevnih tranzitnih biciklističkih kretanja jer povezuje mali broj stambenih i centralnih zona, dok su trase reka i obala daleko od tranzitnih gradskih trajektorija.

Jedan početak/kraj staze je na obali Dunava, na Dorćolu, kod Marine Dorćol, drugi početak/kraj je kod prevlake na ulazu na Adu. Između ove dve tačke staza prolazi kroz različite obalne predele: saobraćajne (Putničko pristanište, Autobuska stanica), stambene (Dorćol), spomeničke (Beogradska tvrđava), industrijske (oko Gazele, Čukarički rukavac), rekreativne (Sportski centar „Milan Gale Muškatirović“, Teniski centar „Novak“, Ada Ciganlija), poslovne (Beogradski sajam) i zone zabave (Beton hala, Stenka).

Staza je dvosmerna, sa dve biciklističke trake, sa čvrstom podlogom (asfalt, beton) i propisno obeležena. Njena izgradnja i intenzivno korišćenje su inicirali trasiranje i gradnju velikog broja novijih biciklističkih staza, posebno na Adi Ciganliji i Novom Beogradu. Međutim, ova staza ostaje i dalje jedina biciklistička staza u „starom“ delu Beograda, istočno od Save.

U toku leta 2006. godine na Brankovom mostu je otvoren bici-lift, koji povezuje biciklističku priobalnu stazu i pešačko-biciklističku stazu na gornjoj niveleti mosta. Ovo je prvi objekat visokogradnje u Beogradu za potrebe isključivo biciklističkog saobraćaja koji olakšava prebacivanje biciklista na suprotnu obalu reke Save.

(BiciSvet.com/itinereri.org/ĐorđePejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down