Bicisvet

Ezequiel Mosquera

Njegovo ime se nije pojavljivalo u rezultatima od prošle godine kada je završio kao drugoplasirani na trci oko Španije - Vuelta a Espana, i to iz dobrog razloga. Dao je sumnjiv uzorak urina u kome su bili tragovi hidroksietila (HES) koji se koristi kao maska za EPO.

Sumnjivi uzorak uzet je 16. septembra 2010. godine, samo dve nedelje pošto je tridesetpetogodišnji vozač iz Galicije, potpisao ugovor sa holandskim Vacansoleil timom. Zbog toga što je HES supstanca samo indikator dopinga, ne i zabranjena supstanca, svetska biciklistička federacija (UCI) ga nije suspendovala. Mosquera je energično negirao optužbe.

Sve to je stavilo Vacansoleil DMC tim u veoma nezgodnu poziciju: da ga puste da vozi, sankcionišu ga, ili da ga drže na spisku ali van takmičenja? Odlučili su se za ovo poslednje nadajući se brzoj odluci. Ali krajem aprila UCI je odbio objašnjenje španskog vozača kako je HES dospeo u njegov organizam, i prebacili odluku na RFEC (špansku federaciju) o eventualnom kršenju anti doping pravila. Vacansoleil je stao na stranu svog vozača, rekavši da će Eze ostati njihov vozač, ali van trka, i da se nadaju da će RFEC doneti odluku u najkraćem vremenskom periodu.

Mosquera se kasno razvio kao vozač. Postao je profesionalac 1999. godine i stagnirao u manjem portugalskom klubu, sve dok nije prešao u Španiju2005. godine. Nakon dve godine napravio je veliki skok završivši Vuelta a Espana trku na petoj poziciji, kada se i preorijentisao samo na ovu trku, završavajući: četvrti, peti i na kraju drugi 2010, dok je Vacansoleil želeo da on vozi Tour ove godine.

Mosquera je van takmičenja čitavih 10 meseci, a nedavno je izjavio da bi eventualna kazna okončala njegovu karijeru

(BiciSvet.com)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down