Bicisvet

Generacija 1990

90-toshibaGodina 1990 ostaće upamćena u istoriji biciklizma kao početak vladavine Induraina, ali i kao godina u kojoj su rođeni neki od najtalentovanijih biciklista.

Pored aktuelnog svetskog prvaka Kvaitkovskog klub '90 između ostalih obuhvata: Petera Sagana, Tiba Pinoa, Tejlora Finija, Fabija Arua, i Naira Kvintanu.

Kada se osvrnemo, na uspehe i trajanje jednog Jensa Fohta, Kadela Evansa ili Krisa Hornera, shvatićemo da su pred ovim vozačima karijere koje mogu da potraju i još jednu čitavu deceniju!

Zaista zastaje dah kada se pogledaju samo neki od rezultata koje su ovi mladi vozači do sada postigli sa svoje 24 godine.

Peter Sagan je, pored ostalih pobeda i ludorija na bajsu, skupio 3 zelene majice na Turu kao i 7 etapnih trijumfa na najvećoj trci na svetu.
Tibo Pino je doprineo modernom talasu Francuskog biciklizma podijumom i belom majicom na ovogodišnjem Tour de France-u uz etapnu pobedu iz 2012.
Tejlor Fini je, uprkos sezoni koju je obeležio opasan prelom noge, zabeležio fantastičan i skoro pa nemogući etapni trijumf na trci oko Kalifornije. Pre dve godine je osvojio etapu na Điru a proveo je i prvu nedelju u roze majici.
Fabio Aru, brdaš iz Sardinije, je ove godine napravio ogroman korak napred. Dve etapne pobede na Vuelti uz trijumf na Điru i podijum na domaćoj trci. Ovi upsesi su ga istakli kao ozbiljnog Grand Tour vozača za naredne sezone.
Nairo Kvintana je osvojio ovogodišnji Điro uz podijum na Turu od prošle godine. Nosio je i lidersku majicu na Vuelti sve do pada na individualnom hronometru. Mnogi su ga već proglasili pobednikom Toura 2015!?
Mihal Kviatkovski je posle pet profesionalnih sezona, početak 2014 godine obeležio liderskom majicom na Tirenu a uokvirio osvajanjem Strade Bjanke klasika, dok je na kraju godine postao prvi Svetski šampion iz Poljske i to nakon fantastičnog timskog rada svojih zemljaka koji su sve vreme trke u Ponferadi verovali u njega.

>Tekst o novom sprinterskom poredku > OVDE <

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down