Bicisvet

George Hincapie - kraj karijere

Džordž Hinkapi (BMC Racing) je saopštio da će ovo biti njegova poslednja sezona u profesionalnom biciklizmu. Trostruki US šampion u drumskom biciklizmu kaže da će Tour de France i USA Pro Cycling Challenge, u avgustu, biti poslednje dve trke u njegovoj 19-ogodišnjoj karijeri.

Hinkapi kaže da je odluku doneo nakon mnogo razmišljanja i konsultacija sa najbližim ljudima-naročito nakon razgovora sa svojom surugom, Melani, koju je upoznao tokom Tour de France-a.

''Ovo definitivno nije bila laka odluka,'' rekao je Hinkapi.''Došao sam do zaključka da želim da odem dok još mogu da doprinesem timu. Nikada nisam sanjao da ću uspeti da se takmičim 19 godina kao profesionalni biciklista. Ali u isto vreme, želim da provodim više vremena sa decom jer im nedostajem kada sam odsutan.''

39-godišnjak je igrao važnu ulogu u pomaganju suvozačima poput Kadela Evansa koji je Critérium du Dauphiné završio kao trećeplasirani, Alesandra Balana koji je bio treći na Paris-Roubaix i Tour of Flanders. Stanovnik Južne Karoline je rekao da se nada da će ostati uključen u BMC Racing Team.

''Ne želim u potpunosti da napustim biciklizam'', rekao je on.''Želim da vidim kako moja firma, Hincapie Sportswear ,napreduje uz ljude koje volim. Ali isto tako znam da sam još uvek jak, zdrav i spreman da doprinesem timu ova poslednja dva meseca. Stoprocentno sam motivisan da pomognem Kadelu da osvoji još jedan Tur.''

Evans, koji brani titulu šampiona TDF-a,kaže da se rastužio kada je čuo da će jedan od njegovih najpouzdanijih suvozača biti uz njega na samo još jednom izdanju najveće trke na svetu.

''Nadam se da će se predomisliti’’, kaže Evans.''Džordž je neverovatan. On je jezgro BMC tima, ne samo kao kapiten na drumu nego i u samoj strukturi tima.''Evans je rekao da bi želeo više od ičeg da ga Hinkapi dovede na Jelisejskim poljima do još jedne pobede. ''To je san u ovom trenutku, ali san koji bi voleo da podelim sa Džordžom kako bih mu se zahvalio za sve one žrtve koje je napravio za mene proteklih nekoliko godina.''

Sportski direktor BMC tima, Jim Ochowicz,kaže da je Hinkapi učvrstio svoju zaostavštinu u sportu pomoću nesebičnog timskog rada i neumorne radne etike.''Džordž je bio prvi veliki vozač koji je verovao u BMC tim. On nas je vodio protekle tri godine i na klasicima i Grand Tur trkama kao lider i kao timski kolega. Veoma sam ponosan na to što je startovao kao profesionalac sa mnom u Motorola timu 1994.godine i na to što sam i dalje sa njim na kraju njegove karijere. Čast je biti uz  jednog od najboljih ljudi i jednog od najvećih biciklista koje je Amerika ikada iznedrila.''

Sponzor BMC tima, Andy Rihs, kaže da je razočaran  vešću ali da poštuje Hinkapijevu odluku da se povuče dok je još uvek ključna komponenta za uspeh tima. '' Zaista će nam nedostajati.. On je veliki šampion. Iako sam razočaran ipak razumem da svemu mora doći kraj. Želimo mu svako dobro i nadamo se da će ostati uključen u sport jer je uvek bio šampion nad šampionima.

Hinkapi je petostruki olimpijac (1992, 1996, 2000, 2004 i 2008) i nekadašnji osvajač TDF etapa, koji je oborio rekord u broju odveženih trka kao što su Pariz-Rube(17 završenih) i Tour of Flanders(17 završenih).

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down