Bicisvet

Istopljene sekunde

Prvo Alehandro Valverde a sada Vićenco Nibali. Uprkos tome što su najači na trci, oba vozača su propustila pobedu u generalnom plasmanu na Tour Down Under i Tour of Oman  zbog jedne glupe odluke.

I Valverde i Nibali vole da se takmiče po veoma vrućem vremenu, baš kao što je bilo u Australiji i Omanu. Izgleda da su oba vozača doživela kompletan kolaps kada su u pitanju važne odluke.

Kao što je poznato, Alehandro Valverde je na Tour Down Under prestao da pedala u poslednjim metrima druge etape, do Stirlinga, videvši Simon Geransa  kako ga pretiče i uzima sekunde bonifikacije  za treće mesto na etapi. Kasnije je Alehandro Valverde pokazao da je jači vozač od Geransa, ali pošto je Gerans dobio sekunde bonifikacije, trku je završio pobedom u generalnom plasmanu.

Obično Alehandro Valverde uvek sprinta do linije cilja, ali pretpostavljam da mu je potrebno malo vremena da se vrati u ritam posle zabrane.

Vićenco Nibali se, sa druge strane, već trkao u 2012.godini pre učešća na Tour of Oman. Ipak Ajkuli nedostaje još mnogo smisla za taktiku. Nibali je uvek bio veoma impulsivan u svojim napadima i nije razmišljao mnogo unapred. Iako je izgledalo da je sazreo na prošlogodišnjem Đuru, sad možemo zaključiti da zapravo i nije. Nibali je pratio ostale favorite za generalni plasman a onda je, iznenada, napao u poslednjem kilometru četvrte etape. Na potpuno ravanoj završnici, gde je prirodno veoma brzo zaustavljen i više nije mogao da prati peloton, zaostao je 15 sekundi  u generalnom plasmanu.

Sutradan se ispostavilo da je Vićenco Nibali daleko najsnažniji brdaš na trci pobedivši na ''Zelenoj planini''. Jedini problem je bio taj što je Peter Velits etapu završio kao drugoplasirani i osvojio lidersku majicu sa samo 1 sekundom ispred Nibalija.

Simon Gerans i Piter Velits bi trebalo da pošalju Valverdeu i Nibaliju flašu šampanjca u znak zahvalnosti.

(BiciSvet.com/c-cycling/DraganaPetrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down