Bicisvet

Klenbuterol. Šta je, kako radi i zbog čega ga vozači - biciklisti koriste?

Alberto KontadorKlenbuterol (clenbuterol) je β2-agonist sličan adrenalinu i salbutamolu mada je njegov učinak jači i duže traje. Često ga koriste osobe obolele od astme i drugih plućnih bolesti kako bi olakšali svoje disanje. Klenbuterol  uzrokuje povećanje aerobnog kapaciteta kao I stimulaciju centralnog nervnog sistema i transport kiseonika u organizmu.

Klenbuterol se koristi za povećavanje mišićne mase a za smanjivanje masnoće u organizmu sportista. On je zabranjen od strane WADA (World Anti Doping Agency) svetske anti doping agencije i njihovim anti-doping kodom. Mnogi sportisti su testirani pozitivni na klenbuterol zbog čega su bili suspendovani. Od biciklista među prvima je zbog uzimanja klenbuterola sa trke kroz Francusku 1997. godine isključen poznati uzbekistanski sprinter Džamolidn Abdudžaparov  (Djamolidine Abdoujaparov). Najnoviji slučaj diskvalifikacije desio se na proleće 2010. godine kada je zbog korišćenja klenbuterola suspendovan kineski biciklista Li Fuju (Li Fuyu) iz ekipe Radio Šek (Radio Shack)

Prema anonimnom izvoru iz ekie Astana citiranom u belgijskom časopisu HumoAlberto Kontador (Alberto Contador) je koristo klenbuterol da izgubi na težini. Prema ovom izvoru on je to učinio nakon što je od Slovenca Janeza Brajkovića, člana Američke ekipe Radio Šek (Radio Shack) izgubio sedmodnevnu trku u Francuskoj: Tour du Dauphine, neposredno pre početka trke kroz Francusku (Tour de France).

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down