Bicisvet

Milijarderi - 3.deo

marie-odile-amauryDonosimo vam priču o najbogatijim ljudima iz sveta biciklizma. Varate se ako misllite da su u pitanju Alberto Kontador, Mark Kevendiš ili Filip Žilber. Oni su samo milioneri u službi milijardera.

Marie-Odile Amaury – ASO

ASO je pokrenuo Tour de France a slovo A potiče od Amaury. Sportska organizacija Amauri (ASO) pripada Amauri grupaciji, u pitanju je porodičan biznis koji je Mari preuzela kada je preminuo njen suprug  2006.godine.  Ona je označena kao organizator TDF-a ali je i vlasnik dnevnih novina L’Equipe i Le Parisien. Ukupan tiraž ove štampe je preko 800.000 primaraka.

Porodica Amauri se nalazi na 136-om mestu najbogatijih u Francuskoj. Postavlja se pitanje  šta će ona u biciklizmu? Na primer, isključili smo bogate proizvođače jer oni nemaju veliku ulogu u sportu. Ali ASO je neizbežan faktor kada se raspravlja o biciklizmu. Ona je potpomogla izbacivanje Patrisa Klerka sa TDF-a 2009. godine kada je direktor Tura zauzeo čvrst anti-doping stav koji je bio loš za biznis. Ona je ta koja je posredovala sa UCI-jem, presekla, i rekla Klerku: “Ja sam šef i ja sam ta koja odlučuje”.

Sin Žan-Etjen je predsednik ASO i jednog dana će naslediti carstvo. Uprkos tome što poseduje medijsku imperiju ,ona je diskretna i retko daje intervjue. Kako kaže, u svojoj 72-oj godini, voli da sluša  Led Cepelin, Guns N’Roses, Metaliku i AC/DC.

Michel Thétaz – IAM Cycling

Ovaj 61-godišnji  Švajcarac se nalazi iza novog tima IAM Cycling i poseduje bogatstvo od 200-300 miliona švajcarskih franaka. Čini se da će Thetaz biti kritikovan, prvo zbog nepreciznosti koje je pravio tokom karijere na finansijskom polju gde je tačnost bitna i drugo jer se indiskretno hvali o novcu u Ženevi, gradu koji uspeva da ponudi diskretne finansijske usluge najbogatijim ljudima na svetu.

Thetaz je švajcarska verzija Vorena Bafeta, mudrog investitora koji izbegava finansijsko pomodarstvo. Kao zagovornik “sporog finansiranja”, kritikovao je hedž fondove žaleći se na lak novac napravljen izlivom finansijskih usluga poslednjih nekoliko godina. Zauzeo je potpuno suprotan pristup: kupovinu kada drugi prodaju i izbegavanje čopora. Thetaz izbegava finansiranje na osnovu predviđanja budućnosti govoreći:”Ja nisam Madam Soleil”, pozivajući se na popularnog francuskog astrologa.

On je biciklista koji vozi oko 5.000 km godišnje, ali ulaže u tim radi publiciteta kako bi prodao svoje obveznice javnosti u Švajcarskoj a i šire. Tim bogatstvom finansira drugorazredni Pro Continental tim iako je to jedna od najbicioznijih ekipa, Thetaz je proveo zimu pokušavajući da dovede Fabiana Kanćelaru. Ali novcem se ne može sve kupiti.

Gerry Ryan – Orica-Greenedge

Rajan je osnivač kompanije Jayco i dugogodišnji pobornik biciklizma. Danas je čovek koji se nalazi iza Orica-Greenedge tima i dalje ga finansira dok ne pronađe ko-sponzora. Prema izveštajima neto vrednost Brajanovog bogatstva iznosi oko 180 miliona australijskih dolara. Rajanov sin, Endrju, je takođe povezan sa ovim biciklističkim projektom.

Kao ljubitelj sporta, Rajan je finansirao mnoge sportove, u nekima je velikodušni dobrotvor a u drugima investitor. Finansirao je i van-sportske aktivnosti pa je tako glavni investitor projekta Global Creatures koji poseduje franšizu „Šetnja sa dinosaurusima“, što je Rajanu omogućilo da postane čovek sa najvećom zaradom u australijskom šoubizisu,i tako se našao ispred grupe AC/DC.

Flavio Becca – Radioshack-Leopard

Nakon lansiranja tima 2011.godine, Leopard tim je od fanfara, za manje od godinu dana prekršten u Radioshack.  Razlog tome je što tim nije privukao sponzore pa je Beka izgubio mnogo novca. Ta godina nije bila plodna za njega nakon što je policija u avgustu pretresla njegovu kancelariju i dom. A 2012.godina je bila još gora nakon pada Kanćelarei Endi Šleka pred najvažniju trku i Frenkovog doping slučaja na TDF-u. Sada se Leopard ponovo vratio u tim ali se zvanično obaveštenje o novom sponzoru očekuje tek na proleće.

Beka je vlasnik nekoliko franšiza brze hrane, hotela i sportskog stadiona. Prošle godine su postojali planovi da se sagradi nov nacionalni stadion u Luksemburgu. Odluka vlade da se ovi planovi odlože  onemogućili su i Bekove planove za izgradnju šoping centra i ostalih objekata. Kada se poredi sa ostalim milionerima sa liste, izgleda da se Beka osiromašio.
Pogledajte > I - deo
Pročitajte i> II-deo

(BiciSvet.com/inrng.com/Dragana Petrović)

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down