Bicisvet

Pismo meseca - maj

Nekadašnji svetski šampion u vožnji na hronometar, Dejv Zabriski, potvrdio je za BiciSvet informaciju da se na neko vreme povlači iz biciklizma.

Naime, Zabriski je krajem 2010.godine prešao na vegansku ishranu. On je tokom tog Tura počeo da odbija crveno meso jer je mislio da je potrebno mnogo energije za njegovo varenje>LINK. Do kraja oktobra izbacio je i mlečne proizvode, nakon čega je postigao jedne od najboljih rezultata u svojoj karijeri. Na iznenađenje svih, gvožđe i hemoglobin, koji su ključni za izdržljivost sportista, ostali su u granicama normale.

Kakve ovo veze ima sa njegovom odlukom da na neko vreme prestane da se takmiči?

Po sopstvenom priznanju,Zabriski je na prošlonedeljnom treningu prekršio obećenje da će voziti isključivo na veganskoj hrani, time što je slučajno progutao mušicu. :-D

''Ništa nisam mogao da učinim da sprečim taj nemio događaj. Jednostavno se desilo. Pokušao sam da je ispljunem ali bezuspešno. Time sam prekršio i moralni i profesionalni kodeks. Kažem moralni kodeks jer sam izjavio da više ne jedem meso što bi nakon ovoga bila laž. Što se tiče profesionalnog kodeksa to je već komplikovanija stvar. Svi znamo kako je Alberto Kontador prošao nakon što je pojeo govedinu. Plašim se da će na narednom testiranju u mojoj krvi, takođe, biti pronađen konbluterol iz dva razloga. Prvi je taj što, kao što je opšte poznato, mušice vole da se druže sa govečićima a drugi što je dotična bila pravi kapitalac tako da je prosto nemoguće da klenbuterol bude pronađen u tragovima. To je već ozbiljan prekršaj koji bi WADA sankcionisala doživotnom suspenzijom. Postoji još jedan potencijalni razlog suspenzije, čak i ukoliko klenbuterol ne bude pronađen(a mala je verovatnoća za tako nešto). S obzirom da sam već dve godine na veganskoj ishrani i da mi je nivo gvožđa i hemoglobina bio normalan, plašim se da bi ova enormna količina mesa uticala na povećanje njihovih vrednosti, što bi WADA-i bilo sumnjivo te bi, verovatno, opet usledila suspenzija. Nisam ponosan na to što sam uradio i zato ću u znak pokajanja sam da se sankcionišem u nadi da će WADA, a pre svega obožavaoci biciklizma, imati razumevanja i da će me podržati u narednom periodu".

Zabriski je dodao da će odluku o dužini samosuspenzije naknadno da saopšti pošto je teško da odredi težinu prekršaja. ''Svestan sam da je moj slučaj daleko ozbiljniji od Kontadorovog tako da će i dužina odsustva biti u saglasnosti sa tom činjenicom''.

(BiciSvet.com/P.D.)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down