Bicisvet

Pobednik 95. Đira - Ryder Hesjedal

Posle tri teške nedelje borbe za roze majicu, Rajder Hesjedal (Garmin-Barracuda) je konačno odslušao himnu ''O Canada'' na podijumu Đira 2012.

Videle su se suze u očima Hesjedala tokom himne ispred Milanske katedrale. Po prvi put u istoriji biciklizma, Kanađanin je zauzeo najviše mesto na podijumu nekog Grand Tour-a pa hlandokrvni Hesjedal nije mogao da obuzda emocije.

"Na nekih 5km do cilja sam počeo da verujem u pobedu", kaže Hesjedal". Teško je to objasniti. To je ostvarenje sna. Neverovatno. Još od prvog dana sam verovao da imam šansu na ovoj trci. Samo sam nastavio da se fokusiram. Želim da se zahvalim timu koji je verovao u mene. Ovo je vrhunac moje karijere do sada".

Hesjedal je neutralisao 31-u sekundu zaostatka za Rodrigezom na 15-om kilometru završnog hronometra i time uzeo virtuelnu roze majicu. Nije nepotrebno rizikovao i kada je Rodrigez prešao liniju sa skoro dva minuta iza Pinotija, Hesjedal je i zvanično osvojio Điro sa samo 16 sekundi prednosti, što je četvrta najmanja vremenska razlika u istoriji Đira.

Pisanje istorije

Ova pobeda je istorijaska na nekoliko nivoa. To je prva Grand Tour pobeda za Kanadu (najbolji rezultat do sada je 4.mesto Stiva Bauera na Turu 1988.godine)

Za Hesjedala, pobeda označava dugačko putovanje koje je počelo na šljunkovitim putevima ostrva Vankuver u Britanskoj Kolumbiji. Nakon MTB trke na OI 2004, Hesjedal se isključivo posvetio drumskoj vožnji u drugoj polovini sezone.

"Kada sam prestao da vozim MTB, išao sam samo na trke koje su mi odgovarale. To nije najlakši način da se počne ali sam stekao mnoga dobra iskustva. Tada sam vozio prvi Điro (2005.god.) i to je bila moja prva Grand  Tour trka. Naučio sam dosta toga iz tog iskustva" kaže Kanađanin

Nakon boravka u pelotonu radi sticanja iskustva, Hesjedal je napravio prvi veliki korak nakon priključivanja Garminu 2008.godine. Njegova prva etapna pobeda na Grand Tour trci usledila je naredne godine, tokom Vuelte 2009. Sledi drugo mesto na Amstelovoj zlatnoj trci i šesto mesto u generalnom plasmanu na Tour de France-u 2010.godine.

Prošle godine je bio konstantan tokom cele sezone bez većih postignuća, ali je utro put za pobedu na Điru. Kada se, prošle godine, osoblje Garmina okupio radi planiranja sezone 2012, sugerisali su da bi Điro magao biti njegova šansa za generalni. Uz podršku Garmin tima, Hesjedal je Điro vozio samouvereno, iznenadio Italijane i imao noge da stigne do roze majice u nedelju, u poslednjem trenutku.

"Znao sam da sam došao na Điro sa dobrim nogama, ali nikada nisam mislio da ću pobediti", rekao je Hesjedal". Ne mogu biti srećniji".

Điro 2012

Hesjedalov điro je počeo snažnom vožnjom na 8.8km dugačkom individualnom hronometru u Danskoj.  Kanađanin je bio bolji od svih Điro “zverki”, ali niko tada nije obraćao pažnju na njega.

Pobeda Garmina na ekipnom hronometru, na četvrtoj etapi, dodatno je učvrstla Hesjedalovu poziciju u generalnom plasmanu. Obukao je roze majicu na sedmoj etapi.Zatim je odbranio još dve etape pre nego što je ušao u rat sa Rodrigezom a onda je Španac sprintao do pobede u Asisiju i uzeo odlučujućih 20 sekundi bonifikacije što ga je obuklo u roze sa samo nekoliko sekundi prednosti.

Sekunde bonifikacije mogu da igraju ključnu ulogu togom trke. Rodrigez je Hesjedalu uzeo 28 sekundi bonifikacije u prvoj polovini Đira, ali funkcioneri su ih odstranili iz pet odlučujućih planinskih etapa.

Hesjedal je povratio roze majicu u Ćervini zahvaljujući uzbudljivom napadu na 3 km pre finiša da bi je ponovo izgubio sutradan po hladnoj kiši. On je opisao tu vožnju, nedelju dana pre Milana, kao njegov "loš dan"

"Počeli smo da verujemo da Rajder može da osvoji etapu do Ćervine, ne samo zbog načina na koji vozi već i zbog načina na koji drugi rivali reaguju", rekao je sportski direktor Garmina, B.Fernandez."Videli smo da Rajder održava svoj zaostatak pa čak i da smanjuje razliku u odnosu na rivale. To je promenilo sve".

Rodrigez je nosio roze majicu sve do Milana ali su Hesjedal i Garmin sjajno vozili završne, odlučujuće, brdske etape u Alpima kako bi svetu stavili na znanje da pobednik Đira neće biti Italijan.

Hejsedal je napao na Alpe di Pompeago u petak, na dan kada su mnogi predviđali da će biti ugrožen, a 24 sata kasnije, Rodrigez je napao Hesjedala nakon konstantnog držanja njegovog točka, na Passo dello Stelvio. Razlika u Milanu bila je samo 31 sekunda i Hesjedal je imao taman dovoljno snage da povrati majicu.

Na Tomasa de Genta (Vacansoleil-DCM) niko nije obraćao pažnju. Belgijanac je napao na Mortirolu i na kraju dobio etapu na Stelviu.

"Ne znate šta sam mislio o njemu na Stelviju, našalio se Hesjedal na račun De Genta. "Ta etapa je bila veoma komplikovana jer su svi vozači prebacili težinu na mene. Bilo je na meni da izgubim trku. Morao sam da obavim posao i da povratim vreme. To pobedu čini još slađom. Znam da sam dobar brdaš ali sam i dobar hronometraš. Bio sam nervozan zbog njega".

Grande Giro

Hesjedalovi protivnici su bili velikodušni u porazu. Ivan Baso je skinuo kapu Hesjedalu. Liquigas-Cannondale tim je vukao grupu ali nije mogao da uzdrma Kanađanina.

"Rajder i Purito su bila dva najhrabrija vozača na ovogodišnjem Điru. Zaslužen podijum za njih,"rekao je Baso". Ne verujem da je ovo moj poslednji Điro. Kao što sam juče rekao, ovaj Điro jednostavno nije tekao onako kako sam se nadao".

Poraz je teško pao Rodrigezu, koji je udario u metalnu barijeru, u nedelju, tokom pripreme za hronometar, pri čemu je zadobio duboku posekotinu na levom ramenu.

Purito je za utehu uzeo crvenu majicu sa samo jednim bodom prednosti u odnosu na Marka Kavendiša (Sky). "Dali smo sve od sebe da dobijemo ovaj Điro. Tim je odlično radio za mene. Rizikovao sam dosta na hronometru i mislio sam da sam ga dobro vozio ali je na kraju Rajder  bio malo bolji od mene. Mislim da nisam napravio nijednu posebnu grešku koja je mogla da me košta Đira", rekao je Rodrigez.''Mogu samo da mu čestitam. Bilo mi je važno da stignem do Milana u roze majici, ali naravno, šteta je izgubiti sa tako malom razlikom".

Garminova vožnja je bila odlična. Osvojili su ekipni hronometar a i Ramunas Navardauskas je jedan dan bio u roze majici. Sprinter Tajler Farar je poklekao u prvoj nedelji ali se ekipa okupila oko njihovog kanadskog lidera.

Kada je trka dostigla odlučujuće brdske etape, u drugoj polovini Đira, Petar Stetina i Kristijan Vande Velde su "sahranili" sami sebe kako bi sačuvali Hesjedala u najvažnijim trenucima. Obojica su bili od suštinskog značaja za pobedu i Hesjedal im se brzo zahvalio. "Tim je stoprocentno verovao u mene i dao mi samopouzdanje koje mi je bilo neophodno. Momci su u nekim momentima više verovali u mene nego li ja sam. Jednostavno su sve dali. Znam da su ekstremno ponosni na mene i ja sam na njih".

Proslava

Hesjedalov otac je došao u Italiju da vidi svog sina kao vozi uz Stelvio. Njegova supruga, Ešli, je bila prva koja je primila poljubac od Hesjedala nakon pobede. Garmin će proslaviti svoju prvu pobedu na Grand Tour-u, sa menadžerom Džonatanom Vautersom, koji je iz Amerike doputovao neposredno pre hronometra.

Kanadski premijer Stiven Harper čestitao je Hesjedalu nakon završetka trke. "U ime svih Kanađana, želeo bih da čestitam Rajderu Hesjedalu  na njegovoj neverovatnoj  pobedi na Giro d'Italia". Rekao je Harper. "Zahvaljujemo se gospodinu Hesjedalu za njegov doprinos kanadskom sportu i želimo mu svu sreću u narednim trkama, uključujući i ovogodišnji Tour de France".

Hesjedal ne želi da razmišlja o Tour de France-u, mada će voziti za Garmin sa potajnim očekivanjem da postane prvi vozač posle Marka Pantanija (1998.god) koji će osvojiti i Điro i Tur iste godine.

Ovo je dokaz da se stvari mogu brzo promeniti. Pre tri nedelje malo njih je računalo da će se Hesjedal naći među favoritima za Điro. A sada ga ljudi pitaju može li da osvoji Tur?

Uskoro će Hesjedal proslaviti svoju istorijsku pobedu sa onima koji su bili uz njega još od kada je počinjao da vozi kao klinac u Britanskoj Kolumbiji.

"Možda ću sutra otići u kupovinu i pokloniti neke lepe stvari", našalio se Hesjedal.

(BiciSvet.com/velonews.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down