Bicisvet

Povratak Valverdea

Ovo je bila izuzetno teška sezona za Movistar. Smrt Ksaviera Tondoa>LINK i skoro fatalan ishod pada Mauricia Solera u razmaku od samo tri nedelje, bile su dve traumatične situacije koje su obeležile drugu polovinu sezone.

Neizbežan povratak Alhandra Valverdea 1. januara 2012 nakon dvogodišnje suspenzije zbog učestvovanja u „Operaciji Puerto“ sigurno će ujediniti i ojačati tim.

Evo šta o sezoni i o povratku Valverdea kaže najbolji sprinter Movistar tima, Francisko Ventoso „ Mislim da sam ove godine uradio dosta pogotovo u prvoj polovini godine, ali kasnije nije sve išlo po planu. Razlog tome bio je veoma gust raspored, sa malo odmora, zbog okolnosti unutar tima. Bilo je teško držati formu u drugoj polovini godine na nivou onog sa početka 2011. Ksavi je nastradao dok je Mauricio doživeo strašan pad u Švajcarskoj. To su za nas bili svakako najteži trenutci ne samo ove godine već i inače. Povratak Valverdea biće dobro pregrupisavanje tima. Vraćanje velikog vozača sa instinktom ubice koji svake godine iza sebe ostavi odlične pobede“ 

I pored odličnog sastava tima za 2012 Movistar će imati problem ukoliko UCI lansira novo pravilo koje zabranjuje takmičenje, i bilo kakvu umešanost u sport, vozačima koji su imali suspenziju zbog dopinga. Menadžment Movistara se nada da će Valverde biti važan podsticajni faktor unutar tima za 2012. Posle Solerovog pada uspeh tima je u mnogome opao. Samo 6 od ukupno 21 pobede ostvareno je posle Švajcarske i tog nesrećnog juna.

Valverde je nesumnjivo bio član tima za vreme rajanja suspenzije (od 1. juna 2010 do 1. januara 2012). Regularno je trenirao sa momcima iako ne uvek u istoj opremi, kao i Luis Leon Sančez koji je krajem 2010. prešao u Rabobank zbog nesigurnosti sponzorskih ugovora.

Španski časopisa „El Pais“ prenosi nezvanične informacije timskog doktora Hesusa Hojosa, koji je sve vreme bio u kontaktu sa Valverdeom. Prema njegovim izveštajima Valverde je prelazio 48.000 km godišnje, a svoje čelične mišiće i dalje drži u najboljem mogućem stanju. To znači da je Alehandro trenirao više od 130km dnevno, i to svakog dana.

To samo pokazuje koji nivo povezanosti Valverde ima sa timom, što treba da se i odrazi u narednoj sezoni koja počinje za tri nedelje u Australiji gde su i u 2011 Ventoso i momci sa velikim “M” započeli pobedama ovu sezonu.

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down