Bicisvet

Rog bicikl - Alfa Romeo bicikl

Rog-bicikl-sredjen-05-alfa-romeo-pogonFixie-za nekog nepoznanica,a za nekoga strast. Fiksi me je privukao jer pruža beskonačne mogućnosti dizajniranja i veoma je originalan... Ovog puta predstaviću vam svoj prvi fixie koji sam napravio
(Napisao: Dušan Miljković)

Osnova je Rog-ov ram kojeg sam našao pored kontejnera. Očito da vlasnik nije znao šta je bacio u smeće. Ram je iz Sprint serije sa tanjim cevima od Seniora i ostalih. Ram je bio malo savijen kod vrata, viljuška savijena...

Točkove nije imao, ali ono što me je privuklo bio je pogon marke Omega 52-42 (koji je indentičan kao Campagnolo-ov). Imao je aluminijumsku lulu, šticnu i volan.

Prvo sam krenuo sa ispravljanjem rama. Rešio sam problem tako što sam cevi zagrejao i na presi ih vratio u prvobitni položaj. Poskidao sam vođice bužira i sajli. Otklonio sam lim za zadnju kočnicu i kačenje za nozicu (inače ta dva detalja su mi jako ružna i na svakom Rog-ovom ramu > to uvek prepravljam). Na njihovo mesto sam postavio cevčice da se slažu uz zadnju vilu. Viljušku nisam hteo da ispravljam, jer sam prilikom demontaže video da je vrat viljuške iz dva dela! Veoma aljkavo odrađeno, var očajan bez ikakvog provara...Stavio sam drugu viljušku. U ovoj fazi ram i viljuška bili su spremni za farbanje.

Točkve sam preuzeo sa druge bicikle. Aluminijumski 27“ točkovi sa metalnim glavama i čuvenim zadnjim petofazom. Glave i žbice sam odstranio. Umesto njih stavio sam aluminijumske glave. Najveći deo posla bilo je farbanje. Tema bicikle mi je bila Alfa Romeo. Moja omiljena marka autmobila. Svi delovi su prvo odmađćeni pa potom ofarbani u odgovarajući prajmer. Baza rama i viljuška je specijalna metalik plava koju sam mešao specijalno za ovu riliku. Točkovi i glave su ofarbani u metalik narandžastu koja menja nijanse u zavisnosti od ugla gledanja. Trebalo mi je malo vremena da nađem način kako da ofarbam žbice, a da farba ne otpada sa njih, ali sam na kraju uspeo! Žbice, komada 36, sam ofarbao u plavo, a drugih 36 u narandžasto.

Zadržao sam veliku šajbnu (52 zuba) koju sam takođe ofarbao u narandžasto. Potom sam „airbrush-om“ iscrtao „biscione“ tj.zmijice na jednoj felni, a na drugoj deteline sa četri lista (quadrifoglio verde- oznaka koju imaju samo posebne verzije modela). Od nalepnica ram je dobio natpis Alfa Romeo na centralnoj cevi. Na gornjoj cevi je natpis „quadrifoglio verde“ da naznači da je reč o posebnoj ediciji). Celo rama krasi zmijica, koja se nalazi i na cevi šticne sa zadnje strane. Glave su dobile takođe po zmijicu. Korman, lula, kočnica, ručica kočnice, šticna, šoljice su ofarbane u crnu bazu.

Lak koji sam ja koristio je keramički lak. Naziv laka sve govori - vrlo otporan na udarce - što je vrlo važno, jer je bicikla uvek izložena udarima. Nakon lakiranja na red je došlo sušenje u sušari koje je trajalo skoro sedam dana na temperaturi od 40 steni.

Sklapanje:
-Prednji točak nema uprepletane žbice, već idu ravno od glave ka felni. Redosled pletenja je bio sledeći, jedna žbica plava, druga narandžasta i tako do kraja. Jako lepo i neobično.
-Zadnji točak je upleten klasično, jer trpi mnogo veća opterećenja (prilikom slajda). Ram je dobio „Shimano“ monoblok. Zanimljivo je da ovaj ram ima kontra navoj, tj. da se desna strana zavija u desno, a ne obrnuto. No, dužina 110mm, i rezultat je da nosač šabnje prolazi na jedan milimetar. Glava zadnjeg točka je pribijena uz desnu stranu rama, da bi bila u pravcu prednjeg lančanika. Zadnja glava je na navoj, pa sam zadnji lančanik napravio da bude fiksan. Iskoristio sam lančanik od jednobrzinke koji sam zavario. Sve je to obrađeno i ofarbano. Prvo vreme sam vozio prenos 52-16. Prenos mi je odgovarao, ali mi je pravio problema prilikom starta, tj. bilo mi je naporno dok krenem. Sada vozim 52-18 prenos i rešio sam problem sa startom. Izgubio sam malo na top speed-u :) ali to je zanemarljivo.
- Lanac je prvobitno bio KMC. On mi se pokazao loše jer sam ga kidao svaki dan, a za mesec dana vožnje lanac se toliko razvukao da nisam vise mogao da ga zatezem – pomeranjem točka unazad. Na njegovo mesto je došao Shimano Deore HG_53 kog sam ofarbao u belo i lakirao. Za sada nemam problema sa njim.
-Staro sedište je bilo dobro osim ispucale kože. Staru kožu sam skinuo i ponovo presvukao u crnu.
-Sa šticnom sam imao veliki problem, jer je oginalna šticna bila dugačka svega 15 cm. Zbog moje visine bila mi je premala. Orinalni promer nisam uspeo da nađem, tako da sam uzeo užu sticnu na koju sam navario parče aluminijumskog lima. Zatim sam donji deo šticne obradio na strugu i dobio željeni promer.
-Volan sam takođe iskoristio stari. Volan je stavljen naopačke i jedan deo je odsečen. Ručica kočnice je ručne izrade, jer sam hteo da dobijem što jednostavniji izgled. Kopita sam napravio od dve stare kočnice. Mehanizam sam pozajmio sa jedne „Campagnolo-ve“ slomljene kočnice, a poluge sam našao neke Švajcarske iz ’79 godine. Pravi fiksi se voze bez kočnica, ali računajući na to da je kod nas saobraćaj nepredvidiv ugradio sam prednju kočnicu radi dodatne sigurnosti, vodeći računa da ne remetim koncept fixie-a.
-Spoljne gume su Rubena 27 1-1/4 u kombinaciji sa CST unutrasnjim gumama i to je nesto najbolje od tog promera.
-Pedale su „no name“ aluminijumske sa industriskim ležajevima.

Preptostavljam da će među čitaocima biti i Alfista koji će pitati zašto nije bicikla u crvenoj boji? Crvena je Alfa Romeo boja. Slažem se sa time, ali moja Alfa je plava, zato je i bicikla u toj nijansi :) Neki naredni fixi će sigurno biti i u crvenoj nijansi ;)

Na kraju da li vredi ulagati vreme i novac u ovakvu vrstu bicikla? Moj odgovor je DA, jer za uzvrat dobijate vrlo atraktivnu i unikatnu biciklu pored koje niko nije ravnodušan. Vrlo lagan bicikl, idealan za grad i guzve. Bicikl koji je jednostavan i veoma lak za održavanje i koji vas nikad neće ostaviti na putu. Od rezevnih delova nosim samo pumpu i unutrašnju gumu :) Ako želite da probate nešto novo, neobično i da budete primećeni, onda je FIXIE prava stvar za vas!

DUŠAN MILJKOVIĆ

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down