Bicisvet

Radiša Čubrić u poseti kod "Big Džordža"

Pre dva dana smo vam na našoj fejsbuk stranici pokazali slike iz USA>LINK, a sada vam donosimo i opširniju priču.

Selektor Radiša Čubrić, posle trke “Vuleta Čipas” u Meksiku otputovao je u SAD da bi obišao bazni kamp ekipe BMC “Hincapie sport” u Grinvilu u Južnoj Karolini za koju će u novoj sezoni voziti dvojica srpskih biciklista Jovan Zekavica i Aleksa Veličković.

- Ponovni susret sa mojim velikim prijateljem Džordžom  bio je sentimentalno putovanje u prošlost, sećali smo se trka na kojima smo vozili za ekipu GP Mengoni i često bili i cemeri – kaže Radiša Čubrić.- Imao sam čast da prvi vidim novu opremu za klub, koji će okupiti samo vozače do 23 godine. Izvanredna je, a svaki takmičar ima dva bicikla sa svojim imenom na njima. Na žalost zbog problema sa vizama, jer mislim da neće stići, naša dva takmičara neće biti na predstavljanju kluba na Bahamima kroz desetak dana. Tek u januaru će se priključiti prvim pripremama u Grinvilu.

Ekipa ima bogat program trka u 2012. najviše u SAD i Južnoj Americi, i Čubrić je razgovarao sa Hinkapijem o delu programa koji se odnosi na Evropu i učešću dva srpska vozača na trci “Kroz Srbiju”.

- Ima maksimalno razumevanje i mnogo poštovanja prema srpskom biciklizmu, jer je posle mene, Ivan Stević u SAD-u za kratko vreme stekao ogroman ugled i popularnost. Utro je put ovoj dvojici mladića i na njima je da se dokažu i pokažu. Razgovarao sama sa direktorom tima  Kravenom, ako može da im nađe stan blizu kuće Hinkepija i da što više treniraju sa njim. Biće mu i na oku, lagodan život i “velika Amerika” začas udare u glavu mladom čoveku i prestane da trenira, ili počne da fušari. Hinkapi je u fantastičnoj formi. Već se sprema da dogodine, učestvuje 17. put na Tur de Fransu. Šesti put za redom voziće i na Olimpijskim igrama! Ideja je da na našoj trci startuju i Zekavica i Veličković i da ostanu na državnom šampionatu. Meni je i Zekavica, na širem spisku olimpijskih kandidata.

Čubrić je posebno naglasio da će u London na OI putovati dva najspremnija vozača.

- Niko nije siguran, pa ni Stević, iako je poneo lavovski do tereta u sakupljanju olimpijskih bodova – kategoričan je Čubrić.- Uz Stevića, Hasanovića, Dera i Kasu, koji su počeli rad na Planici, ima još biciklista  čiju ću formu pratiti. U olimpijskoj godini svaka trka je na neki način izborna, važno je sa mnogo discipline i ličnog angažovanja sprovesti i bazične pripreme. Imamo, na sreću, veći broj biciklista i to je dobro jer se pojačava konkurencnija!

Prezentacija na Bahamima imaće i revijalni deo koji Hinkapi nazvao “razbijanje straha”.

- Planiraju da članovi ekipe plivaju sa pravim ajkulama, naravno u pratnji iskusnih čuvara – dodao je Čubrić.- Rekao sam Hinkapiju da naši nisu bojažljivi, trenirali su pod bombama, pa smo se malo šalili kako bi nama bilo sa ajkulama. U svakom slučaju, vrata su Zekavici i Veličkoviću širom otvorena, nadam se da su svesni šanse i da će je iskoristiti. Priželjkujem da jedan od njih u dogledno vreme postane kvalitetan pro tur vozač – dodao je Čubrić.

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down