Bicisvet

The Armstrong Lie - FILM

The_Armstrong_LiePre par dana je izašao The Armstrong Lie dokumetarni film na bluray-u koga potpisuje Alex Gibney. Od svih dokumentaraca o Lensu Armstrongu ovaj je nakako najviše medijski propraćen. Gibney je prvobitno krenuo da uradi film o Lensovom povratku posle četvorogodišnjeg penzionisanja iz biciklizma, medjutim film je zaustavljen posle doping skandala. The Armstrong Lie je neka vrsta dokumentarca o Lensu, o njegovoj karijeri, životu pre i posle skandala.

Već odmah posle prvih 30 minuta gledanja, shvatite da nesretni Gibney nema ništa novo da punudi, priča već ispričana i dobro znana, sagovornici isti, sa istim pitanjima i istim odgovorima, Lens, Betsy i Frankie Andreu, Hincapie... ekskluzivnosti jako malo ili nikako sa obzirom da je Gibney pucao na veliko te 2009, nadao se još jednoj priči iz bajke sa hollywoodskim happy endom a možda i nekom oskaru za najbolji dokumentarni film. Zbog te njegove namere nekako mi je i drago da mu je propao taj projekat. S obzirom da je imao dosta materijala sa celog toura iz 2009. jedine scene vredne gledanja i ono što do sada nismo imali prilike da vidimo, su odnosi u Astani na relaciji Johan Bruyneel - Armstrong - Contador, pogotovo na 17. etapi na Col de la Colombiere, gde je Contador izrièito opomenut da ne napada, njegovu neposlušnost i skok braći Schleck i Lensu, ali i momentalno zaustavljanje, nerviranje i teške reči Bruyneela. Lens je tu etapu završio sa preko dva minuta zaostatka za pomenutnom trojkom i izgubljenim Tour-om. Na kraju ostao je Mont Ventoux, planinu na kojoj Lens nikad nije pobedio a ispostviće se i kobnu po njega jer pada na doping testu. Možda i najbolji momenat u celom ovom dokumentarcu je jedna rečenica u poslednjem intervju koji daje posle svega što se desilo, psovanje i ta frustracija planinom koja ga je koštala cele karijere, "I've had such a long history with that fucking mountain."

Od svega vidjenog mogu da kažem da je to malo i nedovoljno. Svakako ne preporuèujem da se odgleda i izgubite dva sata ukoliko ste upoznati sa Lensovom karijerom i doping skandalom, jer zaista ništa što već ne znamo nije otkriveno, ciljna grupa svakako nisu ljudi iz sveta biciklizma. Ukoliko možda ne znate ništa ili malo o Lensu Amstrongu a žele bi ste da saznate, onda ovo i nije tako loš dokumentarni film, lepo je obradjena Lensova karijera od juniorskih dana pa do danas, ali opet ne toliko detaljno i karakterno kao "Cycling’s Greatest Fraud" Nacionalne Geografije. Možda se Gibney nadao da mu je Lens ostao nešto dužan, istinu recimo, od prošlog puta, ali trebao ga je već uveliko upoznati i shvatiti da je Lens sve što je želeo da kaže već rekao kod Opre. Na kraju Alex Gibney otkriva ili shvata "The Armstrong Lie", mogu samo da kažem, No shit, Columbo.

Ocena: 5/10

(BiciSvet/Vanjezi Vanja)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down