Bicisvet

Top 10 vozača za praćenje u 2015

sagan-bouhani-boason-hagenPredstavljamo vam listu od deset vozača koje će biti najzanimljivije pratiti sledeće godine. Neki se suočavaju sa velikim očekivanja, drugi su već priznati vozači koji to moraju da pokažu i na drumu, treći imaju raznoraznih briga.

1. Mark Kevendiš:
Šta će Mark uraditi? On je učinio da sprint izgleda lako, ali Mars Kitel je postao velika zvezda, i Kevendiš će imati veliki izazov da bude bolji od Nemca. Marka će biti zanimljivije gledati iz prostog razloga jer Mark mora da vadi fleke iz 2014, za razliku od Marsela. Unaokolo se širi podatak da Kevendiš nikada nije pobedio Kitela. To je delimično tačno, ali kada se radi o sprintu za pobedu kada obojica učestvuju. Na primer Kevendiš je dobio Kitela na klasiku u Hamburgu ali oni su tada bili peti i šesti, iza Kristofa koji je slavio pobedu. Neki takođe kažu da će novina biti to što će Mark ići na klasike. To baš i nije novina imajući u vidu da je pobedio na Milano-Sanremu i Šeldeprajs trci. Meta u prošlim godinama bila mu je i trk Gent-Wewelgem, koju će verovatno propustiti da bi se spremao na pisti za Olimpijadu u Riju. Takođe verovatno ćemo čekati do Tura da najbolje sprintere vidimo u direktnom duelu.

nacer-bouhanni2. Naser Buhani:
Naser prelazi put od priznatog i jako dobrog sprintera do samog vrha, želi da postane najbolji. Naser je prešao u manji tim zbog značajnije uloge i bolje plate. Teško je zamisliti da neki tim prođe kroz tako radikalnu promenu kao Kofidis. Otpustiti su čitav niz vozača koji nisu imali zadovoljavajuće rezultate i novac koji su uštedeli od njihovih ugovora, iskoristili su za Buhanijevu platu. Ali Naser nije jedini sprinter koga su doveli. Pristigli su Mihaela van Stejena, Keneta van Bilsena i Jonas Arslanda, koji će činiti sprinterski voz za Buhanija. Naser je celu prošlu godinu vozio pod pritiskom i očekivanja velikih rezultata. Dobio je etapu na Pariz - Nici sa posečenim kolenom, ostao je na Điru kada su svi pali i čitave godine pokušao da dokaže i pokaže Marku Mediju da je jednako dobar kao Arno Demar. Prešao je u Kofidis da bi obezbedio kontinuirani napredak. Ali Buhani je više od sprintera, bio je deseti na poslednjem svetskom prvenstvu i iako mu FDJ nije dozvolio da se trka na Milano-Sanremu čini se da mu je ovaj klasik u dometu. Ali to misle i ostali poput Kristofa, Kevendiša, Degenkolba i Grajpela. Pitanje je kako će njegov tim reagovati. Vreme će reći, ali Kofidis je u sportu 25 godina i mnogo puta su vršili velike promene, ali one poslednje nisu donele rezultate.

Majka-polka-dot3. Rafael Majka:
On nije želeo da ide na Tur, ali mu je bilo drago što ga je završio. Sa dve etapne pobede i tačkastom majicom potvrdio je šesto mesto sa Đira i opravdao ulogu lidera. Međutim sada je Kontador rekao da želi pobede i na Điru i na Turu i pitanje je šta je ostalo za Majku: Svakako će biti lider ekipe na nekim etapnim trkama na početku sezone, ali je velika dilema šta dalje, biti lider na Vuelti ili biti pomoćnik Kontadoru? Njegova uloga umnogome zavisi od Romana Krojcigera, jer ako se Krojciger vrati pitanje je da li će Majka imati prilike, iako bi u većini drugih ekipa bio lider za grand tur.

4. Tidžej van Garderen:
Tidžej je imao solidnu 2014. godinu. Završio je peti n Turu, imao podijume u generalnim plasmanima u Kataloniji i Omanu i pobedio na USA pro cycling challenge. BMC igra strpljivo sa njim i podržavaju ga da vremenom napreduje. Na svakoj biciklističkoj trci postoji "trebalo je, moglo je" stvar. Tako je Tidžej na Turu na etapi do Banjeres de Lušona zaboravio da jede, tj. nije jeo dovoljno i završio je etapu tek kao 37. gubeći mnogo vremena. Svaki vozač ima dan kada noge prosto ne rade, ali ovo je bila samo greška i vrlo skupa lekcija. On je dobar hronometraš i možda će se odlučiti za Điro umesto Tura. Tim će stati iza njega i čekati njegovu odluku, jer američki pobednik grand tura je džek pot o kome mnogi sponzori sanjaju.

Pierre Rolland - Alp d'Huez

5. Pjer Rolan:
Mnogo se priča o njemu i njegovim napadima koji samo troše energiju i nastaju iz frustracije. Kada bi Pjer samo mogao da usmeri tu energiju i bes na trčanje u poslednjim kilometrima, imao bi rezultate, ovako često ostaje praznih šaka. Tek mu je 28 godina i ima mnogo prostora za napredak, uz to Tur 2015 je kao stvoren za njega, jer ima malo hronometra na kojem je Pjer očajan. Dva puta je najavljivan kao "sledeća velika stvar u francuskom biciklizmu", jednom poslea kratkog bljeska u prvoj godini karijere, drugi posle pobede na Alp d' Uezu. Budućnost njegovog tima je u neizvesnosti i on mora da misli i na svoj ugovor i dobar Tur će mu doneti dobar ugovor. Hoće li biti treća sreća za njega?

6. Vilko Kelderman:
Najveća borba u sezoni 2014. je viđena između Fruma i Kontadora na Dofineu, na drugoj etapi do Col du Beal. Dok su se njih dvojica borila mladi Holanđanin je napao i otišao. Godine 2013. je bio dobar ali bez velikih rezultata, nešto kao godina za učenje. Prošle je bio sjajan na Điru i odmah posle toga i na Dofineu. Ove godine je Molema otišao u Trek i sada će za njega biti puno prilika jer Robert Hesink nije ono što je bio, i on će ih oberučke prihvatiti i iskoristiti. Imajući u vidu da je bio impresivan na Điru i još bolji na Dofineu znači da mladi Holanđanin može da bude najjači onda kada su ostali skrhani jačine trke. On je sjajan hronometraš, ali će mu ovogodišnji Tur više odgovarati zbog uspona ujednačenih procenata nagiba.

7. Gijom van Kirsbulk:
Kada država proslavi svog heroja i njegovo vreme prođe onda se traži njegov naslednik. Pogledajte samo listu novih Merksova kada se nezamenljivi Edi Merks povukao. Ili uzmite za primer francusku potragu za sledećim pobednikom Tura posle Inoa. Sada u Belgija traže naslednika Tomu Bonus i najčešće gledaju u Gijoma van Kirsbulka, možda zato što su iste visine (1.92m) i zato što su gotovo iste građe i imaju istu poziciju na biciklu. U licu izgledaju dosta drugačije, ali kada stave kacigu i naočare, odmah izgledaju isto. Gijom je počeo i da pobeđuje. Od kada je Mark Kevendiš došao u ekipu došlo je do transfera moći u ekipi i Bonen više nije moćan kao što je bio, ili bar neće biti. Ostaje samo da se vidi kako će se Gijom uklopiti u ekipu prepunu vozačima za klasike.

8. Edvald Boson Hagen:
On je bio budućnost. Sprintao je sa najboljima, penjao se sa najboljima i pobeđivao najbolje na hronometru. Može da se nosi sa Saganom i u sprintu i u veštinama kontrolisanja bicikla. Ali nije imao najbolje rezultate proteklih godina. Pričaju za njega da je kupio veliku kuću u Norveškog i da samo sakuplja novac. Međutim, to nije tačno, vozio je na mnogim frontovima, pomagao svom timu i čak nije bio daleko od rezultata. On je pobeđivao i u sprintu i na planinskim etapama na Turu. Sada je prešao u tim MTN Qhubeka, sišao je jednu diviziju niže, ali je preuzeo veću odgovornost. Njegove timske kolege će računati na njega da donosi pobede. Takođe Peter Saganom ima tri zelene majice na Turu i ne mora da ih osvaja još, a po rečima Olega Tinkofa, on to ni ne želi. Dakle, kakve šanse ima Norvežanin da osvoji zelenu majicu?

9. Karlos Betankur:
Prošle godine je imao problema sa viškom kilograma. On je pod ugovorom sa francuskim timom ali i dalje ima taj problem, međutim to će se popraviti. On nema ugovor za sledeću godinu i itekako mu trebaju rezultati ove godine. Čak i sa viškom kilograma pobedio je prošle godine na Pariz - Nici i kada je u formi bez rasprave je najbolji vozač AG2R tima. On neće ići na Tur, već će sa Domenikom Pocovivom biti udarna igla tima na Điru i Vuelti.

Matthews-Michael-Orica10. Majkl Metjuz:
On može da sprint za pobedu posle brdovite etape. To nije jedinstvena veština u sportu u kome je Peter Sagan simbol za tako nešto. Sa Geransom on može da pobedi nekoliko etapa u prvoj nedelji Tura i da uzme dosta sekundi bonifikacije i uzme žutu majicu. Njemu ne odgovara vožnja po kocki i videćemo kako će to ići, s obzirom da ima dosta kocke na početku Tura. Pobedio je po etapu na Điru i na Vuelti i nedelju dana je nosio roze majicu na Điru. On ima samo 24 godine i ima puno prostora za napredak, i taj napredak će umnogome zavisiti od trka koje bude birao da vozi.
Dosta je! Deset vozača nije dovoljno za sezonu, ali kao i na svakoj listi, više morate da isključite nego da uključite. Ima stotine drugih vozača u pelotonu koje treba pratiti.

(BiciSvet.com/inrng/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down