Bicisvet

Paris -Roubaix 2018 (najava)

U svetu ovog divnog sporta, ne postoji ništa ni nalik trci koju ćemo ove godine gledati 8. aprila. Postoji mnogo klasika dužih od 250km, mnogo njih uključuje sektore pod kaldrmom, ali nijedna trka nije tako teška i jedinstvena kao „kraljica klasika“. Stara rimska kocka na severu Francuske je potpuno drugačiji svet u odnosu na kocku koju možemo videti u Flandriji, što samo po sebi govori mnogo. Na najtežim sektorima, kocka uopšte nije dobro uklopljena i prava je umetnost preživeti takvu podlogu, a kamoli trkati se po njoj.

Možda i najdivnija osobina ove trke jeste nepredvidivost. Kada ste poslednji put videli da neki radnik pobeđuje na Sanremu ili Flandriji? Verujem da niko od vas nikada ne bi pretpostavio da Johan Vansumeren može da pobedi. A ne samo da je pobedio, nego je to uradio u velikom stilu, pritom zaprosivši tadašnju devojku, a pobednik Rubea se ne odbija. Ili 2016 godine, možda još veće iznenađenje priredio je Australijanac Metju Hejman. Ova dva momka nemaju drugih većih pobeda u karijeri, a na Velodromu tik uz belgijsku granicu postali su besmrtni.

Kada pogledamo brojke to izgleda ovako: postoji 29 sektora trke rasprostranjenih na 55 od 256km trke. Svaka sekcija je ocenjena od jedne do pet zvezdica u zavisnosti od težine, stanja u kome se nalaze i dužine. Prva sekcija kaldrme nalazi se na 93,5km od početka trke, a prva sekcija sa 5 zvezdica je, naravno, šuma Arenberg. Imajući u vidu da će u nedelju na severu Francuske biti sunčano i suvo, ova sekcija verovatno neće izazvati haos kakav pravi kada je blatnjava.

Dve sekcije koje obično predstavljaju prelomne tačke su "Mon sen Pevel" (na 47km do cilja) i zloglasni "Karefur de L'Arbr" (na 16km do cilja). Prošle sezone trka je prelomljena na sredini između ove dve sekcije, u Templevu, gde je Saganu pukla guma, a Greg van Avermet uspeo da stigne do vodeće grupe. Zatim je Belgijanac na već pomenutoj sekciji Karefur del L'Arbr otišao sa Štibarom i Langeveldom, a na Velodromu su ih stigli Stujven i Moskon, zabiberivši tako finalni sprint u kome je Greg van Avermet imao najviše prisebnosti.

Vratimo se sada još jednom na flandrijske klasike, tamo trasa uglavnom prolazi kroz mala naselja, gde su automobili uredno parkirani pored puta, a navijači na bezbednoj udaljenosti od samih vozača. Potpuno drugačiju situaciju uočićete na Rubeu, gde se publika neretko nalazi na samoj stazi, a ruta trke prolazi između nepreglednih oranica koje se prostiru dokle god vam pogled seže. Blizina ljudi itekako povećava opreznost vozača jer eventualni kontakt sa navijačima, a dešavaju se, odnose takmičaru vreme koje se ne nadoknađuje.

pave

Ove sezone po formi apsolutno prvo ime je Niki Terpstra. Holanđanin je osvojio E3 Harelbeke trku, a onda prošlog vikenda rasturio ceo peloton na Flandersu i učinio da to izgleda neverovatno lako. Zatim, naravno, Peter Sagan, trostruki uzastopni svetski šampion je uvek u najužem krugu favorita, ali on sve teže dolazi do pobeda, jer sada svi voze samo da on ne dobije. Aktuelni šampion, Greg van Avermet se ne može pohvaliti vrhunskom sezonom za sada, imam podijum sa E3 Harelbeke, videćemo možemo li Belgijanac baš na ovoj trci preokrenuti svoju sezonu. A onda se vraćamo na tim Quick Step i suvozače Nikija Terpstre, Žilbera i Štibera. Neverovatna je dubina i broj opcija koje ima ova ekipa, i ako neko nema dobar dan, uvek to mogu pokriti. Rekao bih da ova petorka zatvara krug glavnih favorita, a ako govorimo o vozačima iz senke pažnju mi privlače Aleksander Kristof, Džon Degenkolb i Sep Vanmarke.

Neka vam ova divna trka ulepša Vaskrs!

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down