Bicisvet

Ronde Van Vlaanderen '16

Jubilarno 100. izdanje legendarne belgijske trke. Za ovo jubilarno izdanje trke, organizatori su spremili rutu gotovo identičnu onoj sa prošlogodišnje trke. To će reći da još jednu godinu u nizu nećemo gledati verovatno najpoznatiji i najslavniji uspon Kapel Mur.

Iza ove trke stoji kompanija „Flanders Classics“ i oni zaslužni za izbacivanje> Kapel Mur-a. Cilj trke je smešten u Odenar, a usponi koji lome trku su sada Od Kvaremont i Paterberg. Trka je postala kružna, ovi ključni usponi se ponavljaju nekoliko puta, naravno to je mnogo bolje zbog publike koja više puta može da vidi svoje heroje. Kvaremont je uspon koji vrši ogromnu selekciju, a iako se na Paterbergu prave ozbiljne razlike, od vrha ovog brda do finiš linije je 13km i moguće je nadoknaditi razlike do pola minuta, eventualno 40 sekundi.

Međutim, sve ovo je važilo i za prošlogodišnje izdanje i sve je to u vodu bacio Aleksander Kristof. Norvežanin je napao na 28km do cilja na brdu Kriosberg, napravio veliku instant razliku i trijumfovao gotovo rutinski iako je na točku vukao ni manje ni više nego Nikija Terpstru.

Svi ovi usponi su kaldrmisani i vrlo uski, neretko je nemoguće ih preći na biciklu ako vozač ostane zatečen na sredini grupe. Uz to ako pada kiša, ovo se pretvara u pravi pakao. Onaj ko želi pobedu mora se voziti na vrhu grupe ceo dan, jedno loše pozicioniranje može odneti sve.

Ove godine, konkurencija, čini se, nikad žešća. Naravno pitanje je u kakvoj su formi, ali startna lista izgleda kao pravi All-Star. Peloton predvodi već pomenuti aktuelni šampion, Norvežanin Aleksander Kristof. Viking je sjajno otvorio sezonu sa ukupno 5 etapnih trijumfa u Aziji, tome dodao trijumf na 3 dana zapadne Flandrije, a bio je blizu trijumfa na trci Kurne-Brisel-Kurne.

Naravno najveća pretnja, Peter Sagan. Mučio se tokom sezone, nije imao pobedu sve do trke Gent-Vevelgem gde je konačno probio led, tako da verovatno ulazi sa velikom dozom samopouzdanja u ovu trku. Tu je i Kanćelara koji je osvojio Strade Bijanke u Sijeni. Etix tim ima najviše izbora, Bonen verovatno neće biti konkurentan, ali zato su tu Niki Terpstra i Zdenek Štibar.

Jak roster ima i belgijska Loto ekipa, stižu sa Jirgenom Roelandsom i Andreom Grajpelom, a obratite pažnju na Tisa Benou, ovaj momak bi mogao da postane nova klasik zvezda.

Greg Van Avermet je u velikoj formi za BMC, holandski Loto tim ima Vanmarkea, a SKY ima Kviatkovskog, Tomasa i Stanarda i verovatno su najjači tim na trci. Dimension Data tim ima Edija Bosa Hagena, Astana Larsa Buma, Kenondejl Matija Brešela, FDJ Demara, a Orika ima sjajnog Jensa Kukelierea.

Dakle svaki tim ima svog aduta, previše je kvalitetnih vozača koji će iskrvariti za pobedu, niko neće sedeti skrštenih ruku i čekati sprint, treba očekivati pravi vatromet u brdima zapadne Belgije.


(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down