Bicisvet

Edi Bos

Boason-hagenEdi Bos, kako popularno zovu ovog 27-godišnjeg Norvežanina, rođen je u Lilehameru, bivšem domaćinu Zimskih Olimpijskih igara i gradu koji je sportski centar Norveške. Boson Hagen je poznat kao veliki univerzalac u pelotonu.

Niko ne može sa sigurnošću reći gde se on najbolje snalazi. Na početku karijere svoje najbolje rezultate je beležio u vožnji na hronometar. Zatim se razvio kao specijalitet za klasike i imao mnogo zapaženih rezultata na prolećnim klasicima, kao što je pobeda na klasiku u Hamburgu. Setite se samo Tura 2011. godine kada je u prvoj nedelji briljirao u sprint završnicama i pobedio Kevendiša u jednom sprintu, a onda je deset dana kasnije pobedio planinsku etapu ispred Moleme, Kontadora, Voklera, Evansa, braće Šlek i ostalih favorita za pobedu.

Počeo je karijeru u timu Maxbo-Bianchi, ekipi u kojoj tradicionalno počinju svi najbolji biciklisti ove zemlje. Tu je proveo dve godine pre nego što je otpočela njegova profi karijera.

2008-2009: Prve dve godine kao profesionalac proveo je u bivšem američkom timu HTC. Imao je neke jako interesantne rezultate koji su najavili velike stvari u daljoj karijeri. Godine 2008. osvojio je tri etape na trci kroz Britanija, bio drugi na klasiku u Hamburgu i postao nacionalni šampion u vožnji na hronometar. Sledeća sezona bila je još produktivnija imajući u vidu da je pobedio veliki klasik Gent-Wewelgem, etapu na Điru na timskom hronometru i odbranio titulu prvaka države u vožnji na hronometar. Ali verovatno najveći uspeh je pobeda u generalnom plasmanu na trci Eneko Tur.

2010-2014: Iako je imao odlične rezultate, pored Kevendiša, Grajpela, Renšoa i ostalih nije imao puno prostora i promenio je ekipu. Njegova nova destinacija bila je Engleska i novo osnovani tim SKY. Sa ovom ekipom bio je od njihove debitantske sezone i mnogo im je pružio. U prvoj godini u Skaju, pobedio je po etapu na Tirenu i Dofineu, bio drugi na trci kroz Oman i zabeležio het-trik osvojivši treći naslov državnog šampiona u vožnji na hronometar.

Tour-down-Under-Edy-BossSledeće sezone je kako je već pomenuto pobedio dve etape na Tur de Fransu, još jednom pobedio na Eneko Turu i pobedio na klasiku u Hamburgu. Suvišno je pričati da je još jednom pobedio u Norveškoj na hronometru.

Godine 2012. imao je puno uspeha. Po prvi put je postao nacionalni šampion u drumskoj trci, pobedio je na trci kroz Norveške, osvojivši etapu u rodnom Lilehameru, a kao kruna sezone došla je srebrna medalja na svetskom prvenstvu u holandskom Valkemburgu, gde se obično završava Amstel gold race.

Sledeće sezone osvojio je etapu na Dofineu, još jednom pobedio na trci kroz Norvešku i još jednom pobedio u Lilehameru, a u finišu sezone sa ekipom je osvojio bronzanu medalju na timskom hronometru na svetskom prvenstvu u Italiji. Poslednja godina u britanskom timu bila je najslabija, postao je radnik za druge i izgubio je slobodu u timu. Nije zabeležio ni jedan trijumf cele sezone uz samo jedan podijum.

2015: Pošto je u Skaju ostao bez mogućnosti da postiže bitnije uspehe, promenio je sredinu. Otišao je čak u MTN-Qhubeka tim da bi oživeo karijeru. Takođe, iako će u ovoj profesionalnoj kontinentalnoj ekipi imati određen pritisak rezultata, taj pritisak se ne može porediti sa onim u Skaju. Moći će da vozi opuštenije i da uživa u trkama, i prelazak u Južnu Afriku doneće mu neophodan mir, što mu je sada najbitnije. On veruje da je doneo ispravnu odluku iako je imao ponude world tur timova i mnogo unosnije ugovore, ali ponekad je potrebno načiniti korak unazad, da bi se napredovalo. Uzmimo za primer Nikolasa Rouča koji je otišao u Tinkoff-Saxo da bude pomoćnik Kontadora iako je u francuskoj bio lider za najveće trke. Takođe Edi Bos se nada da će pomoći ekipi da prvi put učestvuju na Tur de Fransu, a sa njegovim prisustvom u ekipi, MTN ima veće šanse za tako nešto.

Mnogi su posle jedne njegove slabe sezone počeli sa pričama da je njegov vrhunac prošao i da je njegovo vreme prošlo, međutim on je ubeđen da će se vratiti jači nego ikada i da njegovo vreme tek dolazi. On ima 27 godina, u biciklizmu to nije mnogo, on možda ima i deset godina na vrhunskom nivou i pored sjajnih rezultata do sada, ono najbolje od njega se tek očekuje.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down