Bicisvet

Gde je Rasmusen?

 

Rasmusen u "Miche-u"
Rasmusen u "Miche-u"

Mihael Rasmusen (Michael Rasmussen) biće lider novog Danskog kontinentalnog tima pod nazivom Kristina Satovi (Christina Watches). Ovaj novi tim biće sponzorisan od strane poznatog dizajnera nakita Kristine Hembo (Christina Hembo) i Koken dizajna (Designa Køkken) proizvođača kuhinja. Danski tim nije nov već je nastao spajanjem postojećih timova. Kompanija Hembo je pre nekoliko sezona otkupila licencu i kompletnu logistiku kontinentalnog tima Stenca Trejding M1 (Stenca Trading M1), a tim (Designa Køkken) proizvođača kuhinja godinama regrutuje najbolje vozače sa severa Evrope. Rasmusenov novi tim ima ambicije da dobrim rezultatima u narednih 5 godina izbori i profesionalnu licencu. To im nikako neće biti lak zadatak, ne samo zbog već postojeće konkurencije među profesionalnim timovima već i zbog Rasmusenove, ne tako slavne, prošlosti.

Rasmusen je povučen sa trke kroz francsku (Tour de France) 2007. godine, od strane svog tima, dok je bio vodeći u generalnom plasmanu. Razlog tome bilo je nejavljanje na iznenadnu dopung kontrolu u pripremnom period pred “Tur”. Pravila svetske biciklističke federacije su veoma rigorozna i nalažu da zbog iznenadnih doping kontrola vozači konstantno prijavljuju u kom delu sveta se nalaze. Rasmusen je tvrdio da je trenirao u Meksiku i da zbog toga nije bio dostupan doktorima, dok su pojedini bivši biciklisti tvrdili da su ga u tom periodu videli u Italiji. Zbog velikog pritiska javnosti i organizatora Rabobank je povukao svog najboljeg vozača sa trke. Kasnije je danski vozač zbog svog ponašanja sankcionisan dvogodišnjom zabranom bavljenja biciklizmom. Posle isteka kazne u julu 2009. godine  vratio se meksički tim Tekos Trek (Tecos-Trek), u kom je zabeležio pobedu na jednoj trci u Meksiku, a nakon toga u italijanski tim Mike (Miche).

“Zastupamo mišljenje da svako zaslužuje drugi šansu, što će se i videti po izbor naših vozača. Mihael Rasmusen je okosnica i kapiten našeg tima” izjavio je Klaus Hembo (Claus Hembo) jedan od direktora sponzorske kompanije.

Rasmusen takođe ima planove i za podršku timu i nakon završetka svoje sportske karijere. Ako ekipa izbori status profesionalnog tima Danac će svakako preuzeti menadžersku ulogu. “Svestan sam da 2016. godine verovatno neću voziti Tur, ali imam jasan cilj da se jednog dana nađem za volanom ekipnog vozila u karavanu trke” rekao je Rasmusen koji će za 5 godina biti četrdesetjednogodišnjak. Za sada on se koncentriše na povratak u grupu (peloton).

(bicisvet.com/izvor:cyclingnews.com/prevod:Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down