Bicisvet

Giro 2014

Giro-2014

Prvi "Grand Tour" u sezoni. Dugo očekivan, napokon je stigao i borba za roze majicu može da počne. Giro 2014 doneće 3 nedelje fantastičnih nadmetanja po usponima, ali i  u neverovatnim sprint završnicama kao i  za etapne pobede koje će hrabre momke koje dođu do njih odvesti u besmrtnike ovog sporta.

ANALIZA:
Početak na irskom ostrvu, u Belfastu i Dablinu, doneće prvo borbu timova na ekipnom hronometru gde će se videti koje će ekipe biti u stanju da kontrolišu trku, a zatim i prve sprinterske borbe između Kitela, Buhanija, Farara, Vivianija... Zatim posle dana pauze koji dolazi jako brzo nakon početka trke, karavan se vraća u Italiju, u Bari, gde će biti još jedna prilika za sprintere na potpuno ravnoj etapi. Potom prve 2 etape sa završecima na brdu, koji, istina nisu mnogo dugački, ali se tu može izdvojiti grupa onih koji će se do kraja boriti da donesu roze majicu u Trst. Nakon ovih etapa još jedna prilika za sprintere, pa dve etape sa ozbilnjim brdima na kraju gde će biti ozbiljnog trkanja.

May 9, stage 1: Belfast - Belfast, TTT, 21.7km
May 10, stage 2: Belfast - Belfast, 218km
May 11, stage 3: Armagh - Dublin, 187km
May 12: Transfer
May 13, stage 4: Giovinazzo - Bari, 121km
May 14, stage 5: Taranto - Viggiano, 200km
May 15, stage 6: Sassano - Montecassino, 247km
May 16, stage 7: Frosinone - Foligno, 214km
May 17, stage 8: Foligno - Montecopiolo, 174km
May 18, stage 9: Lugo - Sestola, 174km
May 19: Rest day
May 20, stage 10: Modena - Salsomaggiore, 184km
May 21, stage 11: Collecchio - Savona, 249km
May 22, stage 12: Barbaresco - Barolo, individual time trial, 46.4km
May 23, stage 13: Fossano - Rivarolo Canavese, 158km
May 24, stage 14: Agliè - Oropa, 162km
May 25, stage 15: Valdengo - Montecampione, 217km
May 26: Rest day
May 27, stage 16: Ponte di Legno - Val Martello/Martelltal, 139km
May 28, stage 17: Sarnonico - Vittorio Veneto, 204km
May 29, stage 18: Belluno - Rif. Panarotta (Valsugana), 171km
May 30, stage 19: Bassano del Grappa – Cima Grappa (Crespano del Grappa) ITT, 26.8km
May 31, stage 20: Maniago - Monte Zoncolan, 167km.
June 1, stage 21:  Gemona – Trieste, 169km.

Sledi drugi dan odmora pa nakon toga nova prilika za sprintere i jedna za begunce, pre prvom individualnog hronometra, gde će oni bolji hronometraši među favoritima pokušati da naprave značajnije vremenske razlike, a ovi "malo lošiji" će samo želeti da ostvare solidan rezultat i ne izgube previše vremena. Posle hronometra, a pre prvih ozbiljnih planinskih izazova je jedna sprinterska etapa, a onda 2 ozbiljne brdske etape do Orope i Montecampione-a gde će se izvršiti prva selekcija među favoritima. Posle dana odmora, sledi etapa na Val Martello, gde je prošle godine zbog loših vremenskih uslova otkazana etapa. Na ovoj etapi pre samog Martella dugog 21 km, biće takođe giganti Passo Giau i Passo dello Stelvio gde je pre 2 godine Tomas De Gent došao do najveće pobede u svojoj karijeri i promenio generalni plasman iz korena. Ovo je jedna od najtežih etapa i ovde će  samo oni najjači i najspremniji biti u stanju da se bore.  Imaće glavni favoriti dan da predahnu posle kog će biti jedna od poslednjih sprinterskih etapa,a zatim još jedna velika brdska etapa do Rifugio Panarotta pre brdskog hronometra gde se mogu praviti ogromne razlike. Pretposlednjeg dana se vozi čuveni uspon Monte Zonkolan gde će se otkloniti sve neizvesnosti, ako je do tada uopšte bude bilo u borbi za roze majicu. Poslednjeg dana sprinterska borba na ulicama Trsta i poslednji pečat u borbi za crvenu majicu. Fantastičan Điro u najavi, slede 3 nedelje uživanja za sve ljubitelje biciklizma.

FAVORITI:
Među favoritima za pobedu ističu se Nairo Quintana, Joaquim Rodiriguez, Rigoberto Uran, Cadel Evans. Favoriti iz senke su Domenico Pozzovivo, Ivan Basso, Damiano Cunego, Michele Scarponi, svi italijanske uzdanice, kao i Pierre Roland, Wilco Kelderman, Nicolas Roche i Dario Cataldo. Quintana ima pobedu na Tour de San Luis, bio je drugi na Tirenu iza Kontadora, ali se u najboljem svetlu prikazao na prošlogodišnjem Turu kada nam je pokazao kakav je brdaš. Rodriguez dolazi sa svojim vernim pomoćnikom Dani Morenom, ima pobedu na Vuelta a Catalunya ove godine i cilja prvu GrandTtour pobedu posle mnogo podijuma. Rigoberto Uran je prešao u novi tim zbog uloge lidera i sada će se od početka do kraja raditi samo za njega i njegove rezultate na etapnim trkama. Došao je u fokus prošle godine upravo na Điru posle odustajanja Viginsa i završio prvi iza Nibalija, borivši se sa njim ravnopravno do samog kraja trke. Cadel Evans, o njemu ne treba trošiti reči. Nedavno je pobedio na Giro del Trentino, četvorodnevnoj trci koja je jaka priprema za Điro i čini se da je Evans u sjajnoj formi, ali ipak je ovo Điro. Prošle godine bio je na podijumu Đira ali se nijednog trenutka praktično nije trkao za pobedu.

SPRINTERI
Ali neće samo brdaši biti u prvom planu na ovoj trci, tu su takođe i sprinteri svetske klase. Najpozntiji i najveći favorite u borbi za etapne pobede i crvenu majicu na ovoj trci su Marcel Kittel, Elia Viviani, Nacer Bouhanni, Tyler Farrar, Michael Matthews i Roberto Ferrari. Kittel iako jedan od najboljih sprintera sveta danšnjice, nema mnogo pobeda ove godine. Ima 3 pobede na Dubai turu i pobedu na Scheldeprijs, jednodnevnoj trci, ali je sigurno da će biti u pravoj formi kada je najpotrebnije. Elia Viviani je na trci oko Turske koja je vožena pre nedelju dana, rame uz rame spirntao sa Markom Kevendišom i uzeo mu 2 etapne pobede u direktnom duelu, i to je potvrda dobre forme koju donosi na Điro, na kome nikako da dođe do etapne pobede. Nacer Bouhanni, uzdanica FDJ tima, ove godine ima sjajne pobede na Paris-Nica trci, na međunarodnom kriterijumu i pobedu u generalnom plasmanu na trci Circuit de la Sarthe. Svakako dobra sezona za njega i najava dobrih rezultata u Italiji u maju. Tyler Farrar je posle sušne 2012 došao do pobeda u 2013, mada je i dalje bez pobede u 2014. Ipak. došao je do dva dobra rezultata na Dwar door Vlaanderen i Scheldeprijs trkama, mada svi znamo da se u biciklizmu samo pobede pamte. Michael Matthews je zasijao na prošlogodišnjoj Vuelti kada je uzeo 2 etape. Ove godine pobeda na etapi trke oko Baskije, ali se od njega očekuje mnogo na Điru. Roberto Ferrari je došao do fantastičnog trijumfa na Điru pre 2 godine, koji ga je odveo u veliki tim, Lampre, gde prošle godine nije uspeo da dođe do neke pobede iako je imao mnogo rezultata dovoljnih za podijum.

Na ruti od 3449km biće:
-1 timski hronometar
-1 ravan individualni hronometar
-1 brdski individualni hronometar
-8 ravničarskih etapa
-5 brdskih etapa
-5 etapa po brdima sa finišima na usponu

Sve u svemu, 5 brdskih etapa, 8 ravnih sprinterskih, I 5 etapa mešovitog profila kao i 3 horonometra i to jedan timski,jedan individualni I jedan brdski garantuju mnogo borbe I uzbuđenja svakog dana, a ljubiteljima biciklizma ostaje da se udobno smeste i uživaju u njima. Pogledajte sve profile etapa OVDETrst je naš!

(BiciSvet.com/DIMITRIJE PARTONjIĆ)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down