Bicisvet

Nikolas Rouč

Nicolas-Roche-2Možda je otišao iz Ag2R tima kao lider u Saxo-Tinkoff tim u kome će biti pomoćnik Kontadoru, ali Nikolas Rouč veruje da je to jedan korak unazad kako bi u narednim godinama krenuo napred.

Njegov Ag2R tim je za rauliku od ostalih timova ispao veoma fer prema svom vozaču jer su ga vodili na sve World Tour trke krajem 2012, iako su znali da ti bodovi idu u Dansku.

Na kraju prošle sezone Ag2R tim je organizovao veliku proslavu povodom ispraćaja Irskog šampiona. Rouč je tom prilikom svim svojim timskim kolegama poklonio sat u znak zahvalnosti za prethodnu podršku.

Zašto si izbrao Saxo-Tinkoff?

To je novo iskušenje i avantura za mene. Nakon 8 godina u Francuskoj želeo sam da otkrijem nešto više. Mislim da je vreme da poboljšam svoju vožnju pogotovo na hronometru i da postanem bolji vozač.

Risovo iskustvo i znanje je veoma važno. Mnogo puta smo videli da u potpunosti menja taktiku za vreme trke, što unosi jednu novu dimenziju u trku. Potreban mi je neko sa takvim znanjem da me tome nauči, jer to nisam imao pre. On je jedan od najharizmatičnijih menadžera u biciklizmu, a kada sam razgovarao telefonom sa njim to je bilo veoma motivaciono za mene. On želi ponovo da napravi jedan od najboljih svetskih timova i ja želim da budem deo toga.

Poznata je njegova predanost svakom detalju na stazi, a meni je potrebno da savladam to i da upoznam te detalje. Na mom prvom trening kampu odmah je primetio nedostatke u mom načinu vožnje i korigovao mi poziciju sedenja.

roche-nicolas

Da li te njegova prošlost zabrinjava?

Ne. On je bio veoma iskren povodom toga, rekao je: „Uradio sam šta sam uradio, a sada je svima jasno da pratimo sva anti-doping pravila“

Gde misliš da možeš da napreduješ pošto si bio prilično konstantan na prethodnim GT trkama?

Potrebno mi je malo više sreće, pretpostavljam, i naravno rad na popravljanju vožnje protiv štoperice, iako prošle godine nisam bio loš. Brda preko 15km, kao Madelene, su mesto gde mnogo patim i gubim. Možda je razlog tome što ne praktikujem kampove na velikim nadmorskim visinama, pa nisam naviknut na terene preko 2000 m.n.v.

I osećaš da si u pravom timu da poboljšaš sve to?

Da. Ako pogledam unazad razočaran sam malo prethodnom sezonom. Pokušao sam da osvojim etape na Turu i Vuelti ali sam poklekao u samoj završnici. Na Turu sam imao loše dane na etapi 11 do La Tuzuara, a isto se desilo i na Vuelti na etapi 16 do Citu Negrua. Na Turu sam bio previše opsednut svojom težinom jutro pre početka te etape. Ostao sam bez snage posle Kroa de Fera i bacio sav onaj težak rad prethodnih meseci, zbog stresa oko 500 gr viška.

Da li si pripremljen da od lidera tima postaneš radnik?

Jesam. Imam dosta da učim, ali takođe ima i mesta i kapacitete za napredak. Nije bio lak izbor da se odreknem svog cilja da budem u prvih 10 na Turu, da bi pomogao kontadoru da pobedi. Ali za sada mislim da je dobar izbor da siđem jednu stepenicu unazad, da učim i vredno radim, kako bi u narednim godinama napredovao.

(BiciSvet.com/procycling/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down