Bicisvet

Peter Sagan-Novi život

peter-sagan-Kupio si malu kuću u Žilni tamo gde si i odrastao. To je daleko od Sardinije, a i očekivalo bi se da je kuća veća. Čini se da baš uživaš ovde?

Peter Sagan
Da bio sam u Italiji dve i po godine, ali nikada nisam nameravao da tamo i ostanem. Jedva sam čekao da se vratim i odmah sam znao da je to prava odluka. Italija je bila pravi izbor za mene da postanem biciklista, i drago mi je da sam za to vreme bio daleko od kuće. Dobro je naučiti strani jezik i upoznati druge kulture, ali ovo je moj dom. Živim sa bratom i ne treba nam velika kuća. Nismo baš neki ljubitelji čišćenja

-Liquigas je prethodnih godina bio sinonim za biciklizam u Italiji. Sada je to transformisano u globalni fenomen CANNONDALE. Rekao si jednom da se ne osećaš kao deo familije Roberta Amadia. Kako sada gledaš na to?

Peter Sagan
Italijani imaju svoj način na koji rade neke stvari, ali skoro uvek zaboravljaju da to nije i jedini način. Osim što smo ostali bez jednog lidera (Nibalija) struktura tima se neće mnogo promeniti, i mislim da je ovaj tim i dalje dobra prilika za mene da pokažem šta umem u ovoj sezoni.

-Pošto si sada kući da li postoji opasnost da popustiš sa treningom i rezultatima zbog raznoraznih faktora kao što su druženje sa prijateljima...?

Peter Sagan
Najvažnije je da Juraj i ja znamo šta nam je posao. Razumemo kako se trenira i koje su naše odgovornosti. Vreme ovde nije baš najbolje ali teren za vožnju je idealan.

 -Tom Bonen preferira "Flandrijske klasike", Žilbera se fokusira na "Ardenske klasike" možeš li ti da premostiš taj jaz između Flandrije i Ardena. Kakav je tvoj kalendar ovog proleća?

Peter Sagan
Volim da sam na svom bajku i da se trkam. Više volim da na trkama treniram, a kada se osećam dobro mislim da imam šanse na svakoj jednodnevnoj trci. Pokazao sam da mogu dobro da odvezem Flanders i Amstel, tako da se moj kalendar za ovu sezonu neće menjati. Ove godine neće biti Rubea za mene ali videću kako se budem osećao možda ću voziti i Valonsku strelu, a pokušaću da pobedim i Flanders i Amstel.

Peter-Sagan-tour-de-france-Prošle godine na Turu kada si pobedio etapu u Serangu napravio si prosek od 970W (vati) u poslednjih 200m a žuta majica - Kanćelara nije mogao da reaguje. Očigledno imaš dosta snage u završnici, ali da li si razmišljao da smršaš koji kilogram i popraviš vožnju po brdima da bi jednog dana pobedio Tur?

Peter Sagan
Još uvek ne želim da eksperimentišem. Mogao bih možda da dobijem malo brzine u brdima ako izgubim koji kilogram, ali sigurno bih izgubio na sprint tada. Umem da se sačuvam na brdima, ali znam da nikada neću ići u pravim planinama. Mogu dobro da sprintam i ne vidim razlog zašto bih to menjao, uostalom iako popravim vožnju po brdima to nikada neće biti na nivou Rodrigezovih mogućnosti.

-Nema sumnje da možeš pobediti na Flandersu, ali da li si razmišljao da pređeš u neki veći tim (npr: OPQS) koji bi mogao da ti pruži bolju podršku na klasicima?

Peter Sagan
Bilo je ponuda od drugih timova naravno. Nisam razgovarao direktno ni sa kim ostavio sam to mom agentu Đovaniju Lombardiju. Mogao sam da imam veći ugovor ali za sada sam zadovoljan tu gde jesam, jer nije sve u novcu, i mislim da će se novi tim dobro snaći jer tu su Viviani, Aedo, Mozer da mi pomognu na klasicima tako da nisam zabrinut.

(BiciSvet.com/ProCycling/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down