Bicisvet

Nibalijeva borba za gubitak kilograma

vincenzo-nibali_tdfNa startu Tura, timski doktor Jost de Mesener bio je sav srećan. „Po prvi put sam stvarno zadovoljan u vezi sa Nibalijem“ rekao je tada de Mesener. „Konačno je smanjio kilažu“.

Jost je prava cicija kada se radi o telesnoj težini i %masti u telu. Par nedelja pre početka Tura, na Dofineu je bio izrazito ljut jer je Nibali i dalje imao 1,5kg viška masti. „Nibalijeva slabost su dezerti“ rekao je tada.

Na Dofineu je Nibali doživeo pravo bombardovanje od strane Krisa Fruma i Alberta Kontadora. Kada su napadali u poslednjim kilometrima u planinama jednostano nije mogao to da prati. Ali, na početku Tura je pokazao ne samo da može da prati bilo kog vozača u Trci, već i da sam napada i otrese konkurenciju.

De Mesener je ubeđen da je Nibalijeva težina bila ključni faktor. „Na Dofineu je imao preko 7% masti u svom telu. Poslao sam imejl njegovom treneru Paolu Slongu, kao i Aleksandru Vinokurovu, našem generalnom menadžeru i rekao im da sa 7% masti Nibali ne može da se takmiči sa momcima poput Fruma i Kontadora. To prosto nije moguće“.

Vincenzo Nibali

Iako ne postoji idealan odnos masti i mišića, postoje određeni limiti. De Mesener veruje da je za vozača koji želi da pobedi na Turu taj limit 6%, ali poželjno je da bude i manje od toga. De Mesener je u prošlosti radio sa danskim timom Saxo Bank, takođe radio je i sa Švajcarcem Fabijanom Kanćelarom. „Fabijan je imao i po 7,5% masti ali je pobeđivao na trkama kao što su Pariz-Rube i Trka Flandrije. Na klasicima se možete izvući sa malo dodatne masti. Ali da bi bio konkurentan na planinama u Francuskoj, vozač sme da ima između 5-6% masti maksimalno. „To je jedva malo više masti nego što Nibalijevo telo zahteva da bi preživelo. Prema Američkom Savetu za vežbanje, potrebna količina masti da bi se regulisala telesna temperatura i da bi se zaštili unutrašnji organi je 2-5% masti za muškarce“.

Kada smo razgovarali sa De Mesenerom na kraju druge nedelje Tura bio je zadovoljan Nibalijevim napretkom. „Ponovo sam merio Nibalija. Sada je na 6,1% masti. To je dobro. Spreman je za planine. Sada je kilogram i po lakši nego što je bio na Dofineu. To je ogromna razlika. Ne mogu vam reći koliku razliku u sekundama donosi kilogram i po, ali u planinama to je razlika između toga da napadnete i budete ostavljeni iza konkurencije.“-kaže Mesener.

On je predvideo da će Nibali Tur završiti sa 5,5% masti.  Nibali je i sam priznao da pravljene idealne kilaže za Tur nije bilo lako za njega. „Vrlo mi je teško. Posle svake etape doktor bi došao i tražio mi da se merim. I posle svake etape me je podsticao da još smršam.“- rekao je Nibali posle etape broj 12 u Sent Etijenu. „I na kraju sam uspeo.“

>šta o procentima mast u organizmu kaže Stiven Rouč pročitajte OVDE<

(BiciSvet.com/ izvor: Bicycling/ preveo: Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down