Bicisvet

Le Tour’17 Retrospektiva Etape 13-15

42574C3300000578-4697262-image-a-41_1500046618249Etapa 13: Foa

Najkraća etapa koju smo videli na Turu u poslednje vreme, svega 100km i dva uspona prve kategorije u tih 100km pre konačnog spusta donela su puno uzbuđenja. Vrlo jaku grupu napred činili su Kontador, Kvintana, Bargi i Landa. Mikel Landa je dobio dozvolu da se trka za svoj generalni, naravno neće nikako ugrožavati Fruma.

Pomenuta četvorka je stigla ispred grupe na cilj, Kontador je previše rano otvorio sprint, Bargi ga elegantno obišao sa spoljne strane krivine, te je Francuz proslavio trijumf na Dan pada Bastilje, sačuvavši tako tačkasti dres.  U glavnoj grupi nije bilo bitnih promena. Kvintana je malo popravio generalni, sada je osmi i kasni dva i po minuta.

Etapa 14: Rodez

Fabio Aru je impresionirao planetu preotevši Frumu žuti dres, ali je i impresionirao brzinom kojom je isti izgubio. Etapa do Rodeza je više klasik, nikako se nije očekivala velika promena u generalnom. Međitim, sve je to posledica desetkovanog, nedovoljno konkurentnog tima Astane, Italijan je ostao zarobljen oko 30-og mesta u grupi, Frum praktično bio na vrhu, nadoknadio u odnosu na Arua čak 23 sekunde na ovakvoj etapi.

Što se tiče borbe za etapu, svoj drugi trijumf na Turu u karijeri proslavio je Majk Metjuz. Dva dana za redom tim Sunweb uzima etape, iz Australijanca stigli su Van Avermet i Boson Hagen.

Etapa 15: Le Puy En Velay

SKY tim je vozio normalnim tempom, te je na cilj stigla najvćea grupa begunaca na ovogodišnjem Turu. Sjajnu borbu smo videli u toj grupi, Bauke Molema spasava šta se spasti može za Trek tim na ovom Turu, kako su i on i Kontador svetlosnu godinu daleko od ozbiljnog učinka u generalnom. Sjajni su bili i drugoplasirani Diego Ulisi, te Toni Galopen i Slovenac Primož Roglič.

U generalnom je izostala borba, dok je Nairo Kvintana izgubio novih 4 minuta, ispao iz prvih deset, te ako se posle onog njegovog bega činilo da može da se vrati u trku, od toga više nema ništa, Kolumbijca više nema ni na vidiku.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down