Bicisvet

Povratak Zida Sormana - Muro di Sormano

Nakon 50 godina, strašan Zid Sormana se vratio na trasu Điro di Lombardije 2012. Kratak ali ubitačno strm uspon bio je velika novina na trci prošlog septembra kada je Rodrigez je slavio po izuzetno lošem vremenu.

Ove godine takvo vreme bilo je na Svetskom prvenstvu gde je Purito izgubio trku u poslednjim metrima od Portugalca koji će na Lombardiji po prvi put prošetati majicu duginih boja u 2013. PROFIL TRKE

Iako je dug manje od 2 km, Muro di Sormano ima prosečan nagib od 15% ali u pojedinim deonicama čak više od 25%. Kada je 60-ih godina vožen, mnogi vozači su bili primorani da ovaj uspon savladaju pešaka.

Ovaj uspon i njegovo fantastično pejzažno uređenje, smo vam već predstavili  >OVDE <

Tour of Lombardy(ili Il Lombardia) startuje u Bergamu, u čast 70-og rođendana Feličea Đimondija i kao što je bio slučaj 2011.godine, finiš je opet na obalama jezera Komo.

Kao i uvek, trasa je valovita, prošarana ponekim jakim usponom. Prva velika prepreka je Valcava (9.6 km sa 7.5%), nakon 90 km trke. Zid Sormana se očekuje posle 165 km trke i prethodi završnom spustu do jezera Komo.

Završnica uključuje tradicionalni uspon Madonna di Ghisallo (8.5 km sa 6.5%) i jak uspon ka Villa Vergano (3.3 km sa 7.5%), koji je 2011 godine služio kao odskočna daska za iznenađujuću pobedu Olivera Zauga 

Intrige pre trke će se, međutim, u velikoj meri fokusirati na Zid Sormana koji je prvi put predstavljen 1960. godine,nakon što se organizator Vinćenco Toriani uplašio da ovaj klasik više neće imati pobednike dostojne  velikog imena trke.

Erkole Baldini je zabeležio rekordno vreme  na usponu od 9:24 minuta, 1962.godine,kada je pobedu odneo Džo de Ro. Baldini će kasnije priznati da je njegovo vreme bilo pomalo iskrivljeno. „ Mnogo navijača znači i mnogo guranja...a ja sam imao mnogo fanova“, priznao je on Torijaniju.

(Simone Temperato čitav ovaj uspon vozi na zadnjem točku - pogledajte VIDEO)

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dragana Petrović)

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down