Bicisvet

100 #TDF

Stara formula je nestala a ruta 2013 je miks sprinta i brda na startu prve nedelje, pre brze posete Pirinejima. Druga nedelja je predvidljivija sa ravnim etapama za sprintere i jedino je tu hronometar Mont-St-Michel da začini stvari.  Poslednja nedelja je bitnija nego ikad. >startna-lista-100#TDF< Težak hronometar a zatim trio alpskih etapa. Svaka od poslednje tri etape je jedinstvena na svoj način. Na Alpe d’Huez se ide dva puta, a etapa do Grand Bornanda je Kraljičina etapa. Sve ovo pre magije Jelisejskih polja u sumrak. SPREMITE SE ZA NAGRADNU IGRU OD SUBOTE> POGAĐANJE POBEDNIKA - NAGRADE: OVE Majice

2013-tour-route

Etapa 1-Subota 29. jun Porto-Vecchio - Bastia, 213 km
Zaista odličan početak sa 213 km duž istočne obale Korzike umesto prologa. Još grandiozniji će biti nastup francuske avijacije sa akrobatskim programom, Patrouille de France. Sa samo nekoliko prepreka ovo izgleda kao najverovatniji sprint. U trci bez vremenske bonifikacije, jednom u karijeri se sprinterima otvara mogućnost da preuzmu prestižnu žutu majicu. Ostrvo je dugo vremena asociralo na revolucionare i Napoleona a danas je evropska prestonica kriminala. Biće to savršena ilustracija brzine i lepote ali ujedno i pogodno tlo za nasilje i povrede. Cela etapa će biti na TV-u tako da će gledaoci uživati u  divnom prizoru korzikanske obale.
100-Tour-1-Porto-Vecchio-Bastia-213KME2 – nedelja 30. jun Bastia - Ajaccio 156km
Ranijih godina je prva nedelja Tura podrazumevala sprinterske završnice a ovo je brdska etapa, zar ne? Sudeći po saopštenju sa zvaničnog Turovog sajta, to bi moglo da izloži lidere trke nevolji ali najvažniji uspon dana je zapravo glavni put preko ostrva, konstantan i takav da neki sprinteri mogu da se vrate u trku tokom spusta. Ako neko odbegne, teško da će biti uhvaćen u poslednjih 50 km jer je spust vijgav što otežava poteru.

100-Tour-2-Bastia-Ajaccio-156KME3 – ponedeljak 1. jul Ajaccio - Calvi 145.5km
Teže nego što izgleda, ceo dan se ide gore-dole sve do poslednjeg uspona koji nas vodi u Calvi. Beg je moguć ali će se ipak neki sprinterski timovi nadati grupnom sprintu. Padovi predstavljaju veliku opasnost na uskim putevima.

100-Tour-3-Ajaccio-Calvi-145.5KME4 – utorak 2.jul Nice (TTT) 25km
Timski hronometar za reorganizaciju ukupnog plasmana. Duž mora se stiže do doline Var a u povratku se, većim delom trase, koristi isti izlazni put. Ovo će odgovarati velikim timovima koji će koristiti sirovu snagu. Finiš je u Promenade des Anglais, što omogućava lake naslove o pobedi Sky tima.

100-Tour-4-Nice-25KME5 – sreda 3.jul Cagnes sur mer - Marseille 228.5km
Profil etape izgleda teže no što ruta stvarno jeste. Možemo da očekujemo grupni sprint.  Očekujte i veliku gužvu na putu kao i toplu dobrodošlicu u Marseju.

100-Tour-5-Cagnes-sur-Mer-Marseille-228.5KME6 – četvrtak 4.jul Aix-en-Provence - Montpellier 176.5 km
Sprinterki dan . Grupa će pri velikim brzinama proći pored hiljadu kampova i piknik navijača. U međuvremenu, vozači će morati naporno da rade jer su priobalni putevi često vetroviti tako da će GC vozači morati da budu na oprezu u slučaju da bočni vetar počne da cepa grupu.

100-Tour-6-Aix-en-Provence-Montpellier-176.5KME7 – petak 5.jul Montpellier - Albi 205.5km
Po koji uspon ali će dan biti u senci naredne etape u Pirinejima. Ovo je dan za beg ali sprinteri neće tako lako odustati, posebno što onima nalik Peteru Saganu pogoduju ovakvi tereni. Ovo neće biti odlučujuća etapa ali je fina ruta za vožnju do grada Albi koji vredi posetiti zbog njegove crvene cigle i čuvenih muzeja.

100-Tour-7-Montpellier-Albi-205.5KME8 – subota 6.jul Castres - Ax 3 Domaines 195km
Prva prava brdska etapa i prva završnica na usponu. Osmišljena tako da nam da uvid u formu vozača ali bez odlučivanja o generalnoj klasifikaciji za naredne dve nedelje. Port de Paiilheres je težak uspon, oko 15 km sa 8%, ali i sa sekcijama od 10% pa i više.  Možemo da očekujemo uspešan beg ali tek posle duge borbe na startu jer  uspon ekstra kategorije obezbeđuje tačkastu majicu. GC kandidati će se obračunati na poslednjem, relativno kratkom, usponu sa nepravilnim rampama koje će nekima itekako otežati noge.

100-Tour-8-Castres-Ax-3-Domaines-195KME9 – nedelja 7. jul Saint-Girons - Bagnères de Bigorre 168.5km
Etapa podseća na jedan od onih ukusnih menija u restoranu gde ti donesu specijalitet kuhinje. Umesto dva uspona kao u prethodnoj, tu je niz čisto pirinejskih uspona tako da je varenje zagarantovano. Finiš je možda daleko od poslednjeg uspona ali upravo su tako želeli organizatori kako bi brdska etapa bila otvorena za sve a ne samo za obračun za GC.  Nema velike nadmorske visine a ekipe će morati da kontrolišu trku jer svaki uspon može biti iskorišćen od strane nekoliko vozača. Ovo bi mogla da bude frenetična etapa.100-Tour-9-Saint-Girons-Bagnères-de-Bigorre-168.5KM----1. DAN ODMORA---------
E10 – utorak 9.jul St Gildas des Bois - Saint Malo 197km
Nakon dana odmora trka se seli na sever i započinje drugu nedelju koja, bar na papiru, izgleda dosadno izuzev hronometra u sredu, bar do vikenda. Što se tiče desete etape, očekuje se velika gužva kako trka prolazi kroz Bretanju, žarište francuskog biciklizma u kojem gotovo svako selo ima biciklističku trku. Ceo dan se ide na sever osim u poslednjih 20 km kada se stigne do obale i skreće na zapad. Povetarac bi mogao da oživi trku a sprint je neminovan.
100-Tour-10-Saint-Gildas-des-Bois-Saint-Malo-197KME11 – sreda 10.jul Avranches - Mont-Saint-Michel (ITT) 33km
Prvi individualni hronometar na Turu, relativno kratak sa ograničenim vremenskim razmakom između vozača ali vremenski uslovi mogu da odigraju značajnu ulogu. Ruta se kreće suprotno kazaljke na satu, prolazeći pored obale, gotovo je potpuno ravna a vetar bi mogao da pomogne da se vozači razdvoje kada stignu u jedan od najlepših turističkih mesta u Francuskoj, Mont St Michel.
100-Tour-11-Avranches-Mont-Saint-Michel-33KME12 – četvrtak 11.jul Fougères - Tours 218km
Trka odlazi u Tours, poznat u svetu biciklizma po Paris-Tours trci ali za razliku od jednodnevne trke ovde nema strmih brda koja su predviđena za rasturanje grupe niti veličanstvene završnice na Avenue de Grammont. Umesto toga, trka se završava daleko od centra grada. Najverovatnije će uslediti sprint ali ipak obratite pažnju na lokalne momke, Žeremi Roja i Silvana Šavanela.
100-Tour-12-Fougères-Tours-218KME13 – petak 12.jul Tours - Saint-Amand-Montrond 173km
Još jedan dan, još jedna dosadna ruta. Od kada je trka sletela u Bretanju pedala se ka Alpima i ova etapa vodi vozače preko neupadljivog terena u centralnoj Francuskoj. Ako biste morali da preskočite neku etapu najbolje bi bilo ovu…ali trka uvek može da donese i neko iznenađenje. Ta izbočina na profilu posle Bruere-Allichamps? Uspon je ali samo mali brežuljak što ne bi trebalo da uznemiri sprintere.
100-Tour-13-Tours-Saint-Amand-Montrond-173KME14 – subota 13.jul St.Pourçain sur Sioule - Lyon 191km
Uzbudljiviji dan od prethodnih jer trka startuje u vinskom gradu i ide na Mont du Lyonnais pred urbanu završnicu u Lionu, trećem najvećem francuskom gradu. Niz uspona, mada nijedan uspon nije težak ipak može da upropasti sprinterima šansu za pobedu. Zamislite da je jednodnevni klasik ubačen u sredinu trke. Ovo je jedan od onih dana koji odgovaraju Peteru Saganu pa završni uspon može da dovede do neizvesnosti.
100-Tour-14-Saint-Pourçain-sur-Sioule-Lyon-191KME15 –nedelja 14.jul Givors - Mont Ventoux 242.5km
Najduža etapa na ovogodišnjem Turu. Put vodi na jug paralelno sa Ronom ali ostaje daleko od doline. Distanca je od velikog značaja jer će vozači morati da preraspodele snagu pre no što krenu na zloglasni Mont Ventoux. Kratak uspon na 28 km pre cilja, Col de la Malaucen, nije čak ni obeležen na ruti ali je dovoljan da grupa počne da se proređuje pre moćnog Ventua.
100-Tour-15-Mont-Ventoux-242.5KM----2. DAN ODMORA---------
E16 – utorak 16.jul Vaison la Romaine - Gap 168km
Nakon dana odmora, Tur započine jednu od najtežih završnih nedelja u istoriji. Trka se kreće ka Alpima. Dan je planiran za begunce ali je završni uspon Col de Manse težak a spust je još teži. Poznat po Belokijevom padu i Armstrongovom ciklo krosu, a nedavno smo videli kako je Endi Šlek otpao na mokrom spustu, 2011.godine, pa incidenti kao što su ovi će inspirisati neke vozače na rizik a neke na oprez.
100-Tour-16-Vaison-la-Romaine-Gap-168KME17 – sreda 17. Jul Embrun - Chorges (ITT) 32km
Tehnički veoma zahtevan hronometar sa usponima toliko teškim da će to biti pravo testiranje veštine rukovanja biciklom i pokretačke snage menadžera iz timskog automobila. Sve je spremno iznad Lac de Serre-Poncon, jezeru u Alpima poznatom po jedrenju na dasci, što znači da bi povetarac mogao dodatno da oteža stvar.
100-Tour-17-Embrun-Chorges-32KME18 –četvrtak 18.jul
Iako se dvaput ide na Alpe d’Huez ništa se ne ponavlja na ovoj etapi. Startuje se sa Col de Manse zatim se prelazi Valbonnais sa lakše strane Col d’Ornon. Neki bi rekli da je previše teško dvaput ići na Alpe d’Huez ali često se na Alpima prelazi preko Galibiera koji je viši za 1000 m, ipak ovo je veoma težak dan. Serene je lukav uspon, jedna od onih optičkih iluzija gde put ne izgleda kao da se uzdiže. Tehnički veoma zahtevan spust uplašiće neke vozače ali do sada bi usponi trebali da prorede grupu pre završnog uspona.
100-Tour-18-Alpe-d'Huez-172.5KME19 – petak 19.jul
Kraljevska etapa? Svakako je etapa sa najvišom nadmorkom visinom. Počinje sa teškim Glandonom a nakon spusta u dolinu Maurienne odmah se kreće na Madeleine. Tamie nije poznat uspon ali je težak i na uskom putu, isto je i sa Epine, što i samo ime sugeriše. Onda se ide na Croix Frz sa brojnim serpentinama. Svako ko pređe poslednji uspon dana mogao bi da se nada pobedi ako ima 30 sekundi jer je spust do Grand Bornanda brz.
100-Tour-19-Bourg-d'Oisans-Le-Grand-Bornand-204.5KME20 – subota 20.jul
Poslednja etapa u Alpima obećava vatromet jer kratka distanca obezbeđuje eksplozivnu trku. Rani Cotes i Cols su na malim putevima te će i borba za beg biti bolesna. Mont Revard je veliki stari uspon koji počinje strmo što će biti propraćeno brzim spustom. Ali sekcija balovitih puteva koji slede je verovatno dovolja da iscrpi snagu. Ovo nas vodi u Quintal gde započinje poslednji uspon Tura. Semnoz je opisan kao”pluća Ansija”-ali je veća verovatnoća da će vozači ostati bez daha. Put počinje da se penje pre sela ali nagib postaje ozbiljan tek nakon njega. Težak završni uspon a plan je da se GC kandidati konačno obračunaju. Previše nade? Možda ali putevi su dovoljno teški da dovedu do selekcije.

100-Tour-20-Annecy-Annecy-Semnoz-125KME21 – nedelja 22.jul
Ah Pariz! Poslednja etapa možda izgleda poznato ali ove godine se ipak sve menja. Kreće se od Versajskog dvorca preko Chevreuese doline pre no što stigne u Pariz sa imenjenim finišom. Trka će se koristiti celom dužinom Jelisejskih polja , kružeći oko parka Tiljerije i Trijumfalne kapije. Ako ovo nije dovoljno spektakularno biće u sumrak uz Patrouille de France.
100-Tour-21-Versailles-Paris-Champs-Élysées-133.5KM

Majice
U trci postoje četiri majice: žuta, zelena, tačkasta i bela.

Žuta: najpopularnija, maillot joune, dodeljuje se vozaču sa najboljim vremenom u zbiru svih etapa. Što znači da taj vozač pređe rutu brže od ostalih. Prvi put je dodeljena 1919.godine a žuta je jer je organizator bio L’Auto, novine koje su štampane na žutom papiru. Danas je sponsor LCL, banka.

Zelena: bodovna majica, namenjena sprinterima. Bodovi se skupljaju na liniji cilja kao i na prolaznom cilju. Sponsor je PMU, dražavna kladionica.

-          Na ravnim etapama na liniji cilja na raspolaganju su bodovi za prvih 15 vozača-45,35,30,26,22,20,18,16,14,12,10,8,6,4,2

-          Srednje planine (koeficijent 2 i 3) 30,25,22,19,17,15,13,11,9, 7,6,5,4,3,2 bodova za prvih 15 vozača

-          Visoke planine (koeficijent 3 i 4)  30,25,22,19,17,15,13,11,9, 7,6,5,4,3,2  bodova za prvih 15 vozača

-          Individualni hronometar (koeficijent 5) 20,17,15,13,11,10,9,8,7, 6,5,4,3,2,1 bodova  za prvih 10

-          Na svakom prolaznom sprintu prvih 15 vozača osvaja 20,17,15,13,11,10,9,8,7,6,5,4,3,2,1

Tačkasta majica: dodeljuje se vozaču sa najviše bodova skupljenih na brdskim prevojima i to za 5 kategorija uspona

-          “Hors Categorie”: 25,20,16,14,12,10,8,6,4,2 bodova za prvih 10 vozača

-          Kategorija I: 10,8,6,4,2,1

-          Kategorija II: 5,3,2,1

-          Kategorija III: 2,1

-          Kategorija IV: 1 bod

-          Bodovi se dupliraju na završnim usponima (etapa 8,15,18,20)

Bela majica: namenjena najboljem mladom vozaču, isto kao i žuta, s tim što vozač mora biti rođen pre 1.januara 1988.godine. Sponzorisana je od strane Škode.

Naravno, jedan vozač ne može da nosi dve majice odjednom. Zato uzima najprestižniju majicu za sebe a drugorangirani vozač preuzima drugu majicu. Na primer, ako vozač ima i žutu i tačkastu majicu on nosi žutu dok drugoplasirani brdaš preuzima tačkastu.

Tu je takođe i dnevna nagrada za najborbenijeg vozača koji na kraju dana dobija crveni broj.

TDF_Route_Graphic_2013

Nagrade

-          Svakog dana pobednik dobija 8.000€, drugoplasirani 4,000€ i tako redom do 20-og mesta za koje se dobija 200€

-          Pobednik čitave trke u Parizu dobija 450,000 €, drugoplasirani 200,000€, trećeplasirani 100,000 zatim  70,000€, 50,000€, 23,000€, 11,500€, 7,600€, 4,500€, 3,800€, 3,000€, 2,700€, 2,500€, 2,100€, 2,000€, 1,500€, 1,300€, 1,200€, 1,000€, 950€, 900€, 850€, 750€, 700€  sve do 650€ za 25.mesto.

-          Od 26. Do 30.mesta po 550€

-          Od 31.-40. Po 550€

-          Od 51.-90.po 450€

-          A svi ostali vozači dobijaju po 400€

Dostpne su i mnoge druge novčane nagrade:

-          350€ dnevno za nosioca žute majice a 300€ za nosioce ostalih majica

-          25,000€ za osvajača zelene i tačkaste majice

-          20,000€ za osvajača bele majice

Ponekad se može svašta dogoditi na Turu ali ipak postoje neke etape koje su značajnije od ostalih. Ukoliko vam je potrebno da planirate unapred, imamo kratak podsetnik etapa za vas:

E1-subota 29,jun: sprinterima se jednom u životu ukazuje šansa da nose žutu majicu što će im predstavljati pritisak. Nadamo se da će biti uzbudljivo, napeto i dinamično ali bez padova i defekata.
E8- subota 6.jul: prva planinska etapa na Turu trebala bi da da rane naznake o generalnom plasmanu.
E9- nedelja 7.jul: živ dan u Pirinejima sa nizom uspona.
E11- sreda 10.jul: prvi individualni hronometar će preoblikovati generalni plasman.
E15- nedelja 14.jul: Mont Ventoux. Najduža etapa na trci se završava jednim od najtežih uspona u Francuskoj.
E17- sreda 17.jul: brdski hronometar će definisati generalni plasman pred tri etape u Alpima.
E18- četvrtak 18.jul: Alpe d’huez dva puta.
E19- petak 19.jul: veliki dan u Alpima gde će razdaljina, nadmorska visina i težak završni uspon napraviti selekciju.
E20- subota 20.jul: poslednja šansa.
E21- nedelja 21.jul: Jelisejska polja u sumrak.

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down